DuckDuckGo, l'ànec que cerca i no et rastreja, aixeca el vol

09.07.2015

DuckDuckGo, el cercador que es presenta com una eina respectuosa amb la privacitat i que no rastreja els seus usuaris, continua a l'alça i ha aconseguit trencar una nova barrera. La companyia ha anunciat que ha superat els 10 milions de cerques diàries durant el mes de juny passat. Encara molt lluny del totpoderós i omnipresent Google, el cercador de l'ànec comença a fer forat entre el públic que vol buscar i trobar a Internet sense pagar el peatge de la pròpia privacitat.

Montse Jaraba / Redacció TINET DuckDuckGo ha trencat un nou rècord pel que fa al seu ús, superant els 10 milions de cerques al dia durant el passat mes de juny. La companyia creix, també,  gràcies a una activa comunitat que interactua a l'entorn de projectes com DuckDuckHack que organitza trobades de grups a ciutats del món: les meetup, o el servei Instant Answers, que permet realitzar preguntes i oferir respostes de manera instantània gràcies a les contribucions dels propis usuaris.

El fet és que els responsables d'aquest cercador reconeixen que ha crescut un 600% des que es va conèixer públicament el programa de vigilància de l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units (NSA) fa dos anys. Tot això amb un, encara, índex molt baix de coneixement de l'existència d'aquest cercador per part del públic.

El cercador mira de canviar aquesta situació creant i actualitzant aplicacions per als diferents dispositius, com la darrera versió de l'app per a Android Search&Stories, disponible a Google Play. Fer que DuckDuckgo sigui el vostre navegador per defecte és més fàcil ara, perquè s'ha incorporat com a una opció de cerca preinstal·lada als sistemes operatius Firefox i Safari.
Font i foto: http://duck.co/blog/ (cliqueu la imatge per ampliar)

Però què és i com funciona DuckDuckGo?

Estem davant d'un cercador que ofereix resultats provinents d'una cinquantena de fonts, entre les quals: Yahoo, Wolfram Alpha, Bing o Wikipedia. Procura primar la qualitat de les informacions per damunt de la quantitat, esborrant els resultats de cerca de companyies que només reprodueixen o elaboren informacions amb poc valor, només amb la intenció de posicionar-se bé als cercadors.

El punt fort d'aquest cercador -i allò que més volen remarcar els seus responsables- és la política de privacitat. Assaguren que no emmagatzemen les adreces IP, no rastegen ni comparteixen la informació dels usuaris ni les seves cerques, i només utilitzen cookies quan és necessari. De fet el seu lema és: 'l'eina de cerca que no et rastreja'.  Aquest slogan el duen a la pràctica i, de fet, es distingeixen per no personalitzar els resultats de manera deliberada i mostren els mateixos per a tothom davant d'un mateix terme de cerca. Amb una comunitat d'usuaris al darrere i esperit col·laborador, conviden a participar en la millora d'aquesta eina.

DuckDuckGo va ser fundat l'any 2008 per Gabriel Weinberg  un emprenedor graduat en Física i amb masters en Tecnologia i Política al prestigiós MIT (Massachusetts Institute of Technology). Inicialment finançat pels seu propi creador, en l'actualitat compta amb la publicitat com a font de finançament.