Anar a la platja sabent si ens trobarem meduses a l'aigua

El web sobre l'estat de le platges de Protecció Civil, actiu per tercer any consecutiu per a consultar online i en temps real l'estat i el serveis de les platges

16.06.2015

El web d'informació de l'estat de les platges de Protecció Civil de la Generalitat incorpora enguany la previsió de presència de meduses fins a 48 hores abans que hi arribin al litoral. Es tracta de la principal novetat d'aquest lloc web, que per tercer any consecutiu, permet saber online i en temps real les condicions de les platges catalanes: des de la bandera que hi oneja, a la temperatura de l'aigua o els serveis que hi trobarem en cada cas.

El visor de platges http://interior.gencat.cat/platges.visor incorpora com a novetat un servei de previsió de presència de meduses a cada municipi. Fruit de la col·laboració de la Direcció General de Protecció Civil amb l’Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en el projecte Jellyrisk, es disposarà d’una previsió de 24-48 hores sobre la possible presència de meduses al litoral.
 
En cas que hi hagi meduses en alguna platja, l’usuari, clicant sobre la icona amb la silueta d’una medusa, podrà tenir tota la informació sobre el tipus de medusa de què es tracta, quines característiques té i com actuar si hi tenim contacte.
 
A més, enguany també es millora la informació de servei, amb tota la informació dels serveis de què disposa una platja (dutxes, banys, tipus de sorra, pendent d'entrada, activitats esportives, recursos de lleure, pàrquings, etcètera) accessibles en tan sols un clic, i també l’itinerari més senzill per arribar des del punt on ens trobem fins a la platja que hem seleccionat.
 
El web de platges també indica les platges que no disposen de servei de socorrista. Cal recordar que els serveis de vigilància i socorrisme a les platges és una competència municipal.
 
El web de platges de Protecció Civil està plenament operatiu el 15 de juny, tot i que en alguns municipis el servei de vigilància comença més tard. A més, s’inclou la possibilitat de compartir la informació a les xarxes socials. En aquest sentit, el Twitter @emergenciescat de Protecció Civil de la Generalitat és present a cada fitxa de platja amb el darrer consell de seguretat piulat amb l’etiqueta #platjasegura.

El disseny del visor està concebut perquè es pugui consultar des del mòbil, de manera que s'adapta sense dificultat a les tauletes, els portàtils i els ordinadors de sobretaula. Així mateix, inclou un cercador de municipis i de platges: si algú busca una platja determinada, n’obté immediatament la fitxa. El disseny gràfic i el desenvolupament han anat a càrrec de l'equip del Gabinet Tècnic del Departament d’Interior. Els usuaris de les diferents platges podran valorar-les on line, votant les seves platges preferides.