5 eines de cerca diferents. Descobreix què hi ha més enllà de Google

21.08.2014

És sabut que l'activitat més habitual dels usuaris a Internet és la cerca d'informació. Naveguem per a trobar i per a saber coses. Però segurament no ens hem plantejat seriosament com fem aquesta acció. Podem cercar d'una altra manera? I encara més, podem cercar millor? Creiem que la resposta és afirmativa.

Montse Jaraba/TINET Les eines que permeten cercar són moltes i per a gairebé totes les necessitats. Podem triar aquella que més ens agradi en funció de l'ús que en volem fer. N'hi ha d'especialment indicades per a trobar dades, d'altres que permeten reunir resultats d'uns quants cercadors alhora, altres ens faciliten enllaços a webs per temàtica o per zones del territori, o bé responen preguntes i dubtes que podem formular directament. Hem fet una petita selecció, només una mostra d'entre les eines que es multipliquen a la xarxa, per a què conegueu com podeu cercar de manera diferent. Perquè, efectivament, hi ha molta vida (i ben interessant) més enllà de Google.

DuckDuckGo El cercador que no et rastreja

Ofereix resultats provinents d'una cinquantena de fonts, entre les quals: Yahoo, Wolfram Alpha, Bing o Wikipedia. Procura primar la qualitat de les informacions per damunt de la quantitat, esborrant els resultats de cerca de companyies que només reprodueixen o elaboren informacions amb poc valor, només amb la intenció de posicionar-se bé als cercadors. El punt fort d'aquest cercador -i allò que més volen remarcar els seus responsables- és la política de privacitat. Assaguren que no emmagatzemen les adreces IP, no rastegen ni comparteixen la informació dels usuaris ni les seves cerques, i només utilitzen cookies quan és necessari. De fet el seu lema és: 'l'eina de cerca que no et rastreja'.  Aquest sologan el duen a la pràctica i, de fet, es distingeixen per no personalitzar els resultats de manera deliberada i mostren els mateixos per a tothom davant d'un mateix terme de cerca. Amb una comunitat d'usuaris al darrere i esperit col·laborador, conviden a participar en la millora d'aquesta eina.

DuckDuckGo va ser fundat l'any 2008 per Gabriel Weinberg  un emprenedor graduat en Física i amb masters en Tecnologia i Política al prestigiós MIT (Massachusetts Institute of Technology). Inicialment finançat pels seu propi creador, en l'actualitat compta amb la publicitat com a font de finançament.

 

Wolfram Alpha La precisió i les dades com a resposta

Wolfram Alpha és una eina de respostes basades en dades computables. Us convidem a descobrir-la i a deixar-vos sorprendre. És capaç de contestar preguntes concretes formulades en llenguatge natural. La resposta apareix en forma d'una base de dades estructurades (acompanyada d'estadístiques, mapes.. ) en comptes de proporcionar un llistat de documents o de pàgines web on es podria trobar la resposta que es requereix (com faria Google). L'eina data de 2009 i ha estat desenvolupada per Wolfram Research, que és una companyia que fabrica software de computació. El seu fundador i responsable és Stephen Wolfram, un científic i autor anglès. Permet triar el camp de la cerca (conversió de mesures, matemàtiques, geografia, alimentació, lleure...) i obtenir totes les dades relacionades amb l'objecte de la pregunta de manera ordenada i clara.

Això sí, haureu d'expressar-vos en anglès. Podreu preguntar coses com quantes proteïnes hi ha en un got de llet de soja? Quants anys tenia Dalí quan va morir? Quants metres d'alt fa la Sagrada Familia? Quina distància hi ha fins la lluna? Podreu demanar-li que us faci la conversió a kms d'alguna altra unitat, que us calculi operacions matemàtiques o que us digui quin temps va fer un dia concret a la vostra ciutat, entre moltíssimes més coses. Obtindreu la vostra resposta exacta, tot un seguit de dades relacionades, estadístiques, i molt més.  Aquí teniu un exemple:

Dogpile Recollint les millors cerques d'altres cercadors

Es tracta d'un metacercador, una eina que es nodreix d'altres cercadors (aquells que ofereixen resultats més amplis) incorporant tot un seguit de filtres i mètodes de tria per a retornar-nos els resultats més rellevants i sense duplicats. Va ser creat per InfoSpace, que alhora té el metacercador més veterà amb el mateix nom. Entre les eines de cerca que utilitza Dogpile hi ha les més populars: Google i Yahoo, la qual cosa garanteix un resultat ràpid i generós.

La seva filosofia és estalviar temps recopilant els millors resultats entre tots els possibles a la xarxa, presentant-los de manera accessible i senzilla a la seva pàgina. Aquesta permet triar l'objecte de cerca en funció si volem que ens apareguin enllaços a pàgines, a imatges, a vídeos, a notícies. També permet "localitzar" la nostra cerca i que els resultats tinguin a veure amb el lloc on ens trobem.
 

Cercat En català i sobre el territori

  CerCAT, és l’índex classificat de recursos web en general més important i sobre qualsevol temàtica en llengua catalana. Un enorme directori en català de contingut relacionat amb el territori, en constant creixement des del 1996, any de la seva creació. L’any 2003, s’incorpora com a idioma oficial, l’altra llengua pròpia del territori lingüístic, l’aranès-occità (oficial a la Val d'Aran). Els seus responsables expliquen que el principal motiu que va portar a la creació de CerCAT, va ser la promoció de les webs en la nostra llengua.

El directori de CerCAT, indexa més de 150.000 recursos web en català classificats mitjançant gairebé 1200 temes.  Segons els seus creadors està desenvolupat d’acord a les peculiaritats lingüístiques, històriques, socials i patrimonials del territori i, per ant, no obeeix a les directius d'administració econòmica, ni de cap territori.

CerCAT està format per dues grans àrees de recerca: el CerCAT Temàtic i el CerCAT Regional. Els usuaris poden registrar-se i incorporar informació relativa a pàgines web a la xarxa per a què surtin indexats en qualsevol de les dues àrees temàtiques o bé en totes dues.  Per a fer-ho només cal que omplin un formulari un cop accedeixen al tema concret o bé a la zona (regió o subregió) a la qual pertany la pàgina que volen afegir. Una manera fiable, directa i senzilla d'arribar a bons resultats a l'hora de cercar pàgines i recursos web del territori. Podeu fer la prova anant al vostre municipi i comprovant l'ampli llistat de llocs web que hi ha.
 

Wikianswer Fer preguntes, trobar respostes

Si allò que voleu es resoldre dubtes i fer-ho gràcies a l'experiència d'altres usuaris. Si valoreu les ressenyes, els consells, les indicacions d'altres consumidors, clients, companys d'afició... aquesta és l'opció més indicada per a trobar la vostra resposta. Wikianswer (amb una versió en castellà més reduïda però en creixement exponencial) és un buscador web de codi obert i col·laboratiu creat pels responsables de la reconeguda Wikipedia. Preten sumar esforços col·laboratius per difondre el coneixement i compartir-lo en àmbits pràctics i quotidians. Permet fer preguntes, revisar, escriure, respondre...

Presenta categories diverses per a fer més senzill el seu funcionament. Tant per a fer noves preguntes, com llegir respostes, com mirar de resoldre algunes de les qüestions pendents. Aquestes categories són: art, negocis, educació, entreteniment, hisòria idioma, estil de vida, viatges, tecnologia, ciència, política... A més, cadascuna ofereix diversos subtemes.

En accedir veureu quines són les últimes preguntes que s'hi han fet, quantes queden pendents de resoldre, i també podreu formular la vostra. Aquest servei forma part de la plataforma wikia (molt més àmplia) dedicada a compartir informacions en xarxa amb autoria col·laborativa i tecnologia wiki, sobre entreteniment, lleure i estil de vida. Compta amb milions d'usuaris.