L'ús de les TIC com a via per aconseguir un món millor centra el Dia d'Internet 2020

15.05.2020

Com estaríem vivint aquest temps de pandèmia per la Covid-19 si no haguéssim disposat de connexió a la Xarxa i de totes aquestes tecnologies que ens permeten comunicar-nos de múltiples maneres? En un món globalitzat com l'actual, segur que hagués estat ben diferent.

Connect 2030Internet ens ha permès a molts treballar des de casa, comprar per la Web... i continuar la nostra vida confinats ajudant a reduir les possibilitats de contagi. Hem pogut connectar amb qui més estimem sense posar-nos en risc, com ho hem fet amb els nostres avis i àvies per a garantir la seva seguretat a les residències de gent gran, gràcies a la implicació del seu personal. També el treball en xarxa de la comunitat científica, metges d'arreu del món han pogut compartir les seves experiències i iniciar investigacions simultànies per trobar antivirals i vacunes que ens ajudin a afrontar el nou coronavirus.

Però aquesta etapa també ens ha comportat nous reptes i ens ha posat de manifest la bretxa digital existent encara en la nostra societat, una bretxa que pot comportar una pèrdua de drets i d'oportunitats per a una part de la població. Només un exemple, a l'inici de la crisi milers d'escolars del nostre país no disposaven ni de connexió a Internet ni d'ordinadors a les seves llars, fet que posava (i encara pot posar) en risc el seu dret a l'educació.

Aquest 17 de maig se celebra un any més el Dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació o Dia d'Internet. La Unió Internacional de Telecomunicacions, l'agència de Nacions Unides encarregada de promoure aquest dia, ha volgut centrar la celebració d'enguany en el marc de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i els setze Objectius de Desenvolupament Sostenible. En aquests objectius es reconeix que la difusió de les TIC i la interconnexió a escala mundial tenen una gran capacitat per a facilitar els avanços humans, facilitar la transició al desenvolupament intel·ligent i sostenible i reduir l'escletxa digital.