La vilassarenca Montserrat Morera Escarré guanya el 24è Premi TINET amb el relat 'Escut'

El jurat del premi també ha atorgat una menció especial a Laura González Ortensi

31.05.2021

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2020-2021 ja tenen guanyadors. Montserrat Morera Escarré ha estat distingida amb el 24è Premi de narrativa curta per Internet TINET, l'escriptor Marc Quintana Llevot ha aconseguit el 31è Premi Pin i Soler de Novel·la i Laia Malo s'ha fet amb el 21è Vidal Alcover de Traducció. El Teatre Tarragona ha acollit aquest dissabte a la tarda el lliurament de la 31 edició d'aquests premis literaris que, enguany, han assolit la xifra més alta de participació.

El 24è Premi de narrativa curta per Internet Tinet ha estat concedit al relat de Montserrat Morera Escarré (Barcelona, amb barrels vallenques), resident a Vilassar de Dalt, que porta per títol Escut. El jurat, integrat per Teresa Colom, Alba Dalmau, Lurdes Malgrat, Xavier Mas Craviotto, Albert Ventura i Amadeu Roig com a secretari, ha justificat el seu veredicte amb les següents motivacions: “Un relat emocionant, lingüísticament impecable, molt ben estructurat i amb un final que interpel·la emocionalment el lector. Una història que connecta mons culturals diferents en la figura del personatge femení que arriba a esdevenir símbol de totes les dones del món. El joc amb els colors, amb la llum i amb la mesura dels minuts són els recursos per fer memòria personal d’una vivència col·lectiva fosca i impactant”.

A més, el jurat ha decidit atorgar una menció especial a l’obra presentada amb el títol La set, de Laura González Ortensi, per ser: “Un relat molt ben escrit, amb una veu narrativa autèntica i impactant, que amb molt poc espai trava un relat literàriament excel·lent amb un tema delicadíssim d’actualitat sense caure en clixés, finalitzat de manera magistral”.

La guanyadora del 24è Premi TINET

Montserrat Morera Escarré neix al barri del Raval de Barcelona. Té arrels familiars vallenques i viu a Vilassar de Dalt. De nena, jugava a escriure contes il·lustrats i a fer de mestra. De gran, és professora per vocació i escriu perquè no se’n sap estar. És doctorada i ha publicat textos acadèmics i de ficció. Des del 2012 manté el blog Temps de metàfora on ressenya, a la seva manera, el que llegeix. Va guanyar el premi Núvol de relats curts 2017 i escriure Escut li va obrir les portes d’una novel·la que feia temps que covava. Ara, hi suma el Premi TINET, que la fa valedora de la Musa de Bronze de Tarragona i dels 1.000 euros en que està dotat el guardó.

La guanyadora del 24è Premi TINET

Un llibre recollirà una selecció dels millors relats presentats al premi

A més a més, el jurat ha seleccionat 13 contes més perquè siguin publicats, junt amb el guanyador i la menció especial, en un llibre editat per Cossetània Edicions: Calerons, d’Ester Cánovas Parés (Tona, Osona); El parc de roures, de Xavier Vidal Alemany (Sabadell, Vallès Occidental); Els sis dits de l’enyor, de Ferran Garcia Moreno (Vic, Osona); Els trets, de Frederic Roig Boada (Sabadell, Vallès Occidental)En trànsit, de Manuel Pérez Alegre (València)Enderrocs, de Carles Xiberta Codina (Cervelló, Baix Llobregat)Les fulles mortes, de Miquel Pasqual Garcias (Bunyola, illa de Mallorca)L’escapada d’en Simbad, de Ramon Ferrerons Ruiz (Barcelona)L’uniforme, de Núria Comajoan Serra (Sant Celoni, Vallès Oriental)Maig, juny, juliol, de Tati Cervià Vidal (Bescanó, Gironès)Revinclada, de Xavier Ballester Fábregues (Barcelona)Shenandoah, de Mireia Toda Cosi (la Riera de Gaià, Tarragonès), i Tots volem la pau, de Rosa M. Gurrera Martínez (Barcelona).

Premi de novel·la i premi de traducció

Per altra banda, el premi Pin i Soler de novel·la, que enguany arriba a la seva 31a edició i que ha rebut 149 propostes, ha estat per a l’escriptor Marc Quintana Llevot, de Lloret de Mar, per l’obra Inquietuds d'un moribund. El jurat del 21è premi-beca de traducció Vidal Alcover ha acordat concedir el premi, d'entre els 19 presentats, al projecte Fites I i II, de Marina Ivànova Tsvetàieva, en traducció de Laia Martínez i López (Laia Malo), de Palma de Mallorca. 

Guanyadors dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2020-2021

La gala d’enguany

En els darrers anys, la gala dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona ha servit per commemorar celebracions referides a escriptors que han donat veu a la ciutat. El 2015 va ser Montserrat Abelló; el 2016, els 80 anys d’Olga Xirinacs; el 2017, el cinquantenari de la mort de Joan Antònio i Guàrdias; i el 2018, el centenari de Maria Aurèlia Capmany. El 2019, en coincidir amb el 80è aniversari de la fi de la guerra, que va conduir a l’exili molts escriptors catalans, per les seves idees o pel simple fet d’utilitzar la llengua catalana, la gala va retre un homenatge col·lectiu a aquests autors. L’any passat estava previst celebrar la vintena convocatòria del Premi de Traducció Vidal Alcover, que ha significat una aportació important a la literatura catalana. La situació sanitària va obligar a cancel·lar l’acte presencial, que s'ha recuperat avui amb l’estrena de l’espectacle Transportaccions, una reflexió sobre la traducció literària. L’espectacle, sota la direcció del tarragoní Marc Chornet i la música de Gerard Marsal, ha servit per retre homenatge, també, a Jaume Vidal Alcover, l’autor que dona nom al premi, en complir-se trenta anys de la seva mort. Entre els intèrprets que han participat a Transportacions, hi ha Marina Alegre, Toni Guillemat, Ivet Zamora i la col·laboració especial de Carles Rebassa. La gala ha comptat amb la participació de l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i la nova consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga.

Foto final de la gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2020-2021

Espectacle Transpotaccions

Sobre els Premis Literaris

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l'Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joiera Blázquez, el canal de televisió TAC 12, el digital cultural Núvol i les editorials Cossetània, 1984 i Angle. L’organització corre a càrrec de la Casa de les Lletres.