'El primer lloc del món i altres contes', ja a les llibreries

Coincidint amb la presentació del llibre del Premi de narrativa curta per Internet TINET s'ha obert una nova convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona

20.11.2023

La presentació va anar a càrrec de l'escriptora Ester EnrichAquest cap de setmana s’ha presentat el llibre de contes resultant de la 26a edició del Premi TINET amb la participació de l’autor del relat guanyador, Toni Heitzmann, i dels finalistes del concurs.

David Joanpere / Redacció TINET. La presentació del darrer volum del Premi de narrativa curta per Internet TINET, conduïda per l’escriptora Ester Enrich, va anar desgranant cadascun dels relats amb petits fragments i tastets de cadascuna de les narracions, amb la participació dels seus respectius autors (dos d’ells de manera telemàtica). Segons Enrich, el nou llibre recull “15 històries diferents que semblen haver nascut per estar juntes en un mateix llibre, molts d’ells parlen de la mort, inviten a la reflexió i tots tenen una qualitat extraordinària”. La publicació ha estat editada en paper per Cossetània Edicions i els relats van ser escollits pel jurat del premi d’entre vora 200 treballs presentats en la 26a edició. Durant la vetllada literària, Enrich va reivindicar el gènere del conte, un gènere “que amb poc diu molt, que busca les paraules precises, que genera expectativa des de la primera línia.”

El primer lloc del món, el relat guanyador

“Ens arriben imatges impactants, angunioses i de pell de gallina”, amb aquestes paraules va començar a descriure la presentadora el relat guanyador que dona nom al llibre, “El primer lloc del món”, escrit per Toni Heitzmann. Va destacar que és un conte “en que la forma, la imatge del moment ens atrapa, més enllà del missatge o la sorpresa final -que també. En la forma rau la intensitat dramàtica d’aquesta història”.

Toni Heitzmann, durant la presentació del nou llibre del Premi TINETPer la seva banda, Toni Heitzmann va explicar que el seu relat pretenia establir “un punt íntim entre el personatge principal (el narrador) i el lector. El personatge principal és algú que està incomunicat i que, per tant, l’únic amb qui es pot comunicar és amb qui està llegint el seu pensament”.

Toni Heitzmann, nascut a Porreres (Mallorca), és professor de llengua i literatura en un institut de Barcelona. Anteriorment ja havia participat al Premi TINET amb el relat “Un final impropi”, amb el qual va aconseguir ser finalista en la 22a edició del Premi i que es pot llegir en el llibre Geografies de l’absència i altres contes (editat també en paper per Cossetània dins la col·lecció Narrativa i disponible en format digital i obert a www.tinet.cat).

L’acte, organitzat per la Casa de les Lletres de l’Ajuntament de Tarragona i que es va celebrar al Centre Cultural Antic Ajuntament de Tarragona en el marc de la Tardor Literària de la ciutat, va cloure amb les intervencions de la diputada de la Diputació Sílvia Puerto i el regidor de l’Ajuntament de Tarragona Guillermo Garcia.

Presentació del llibre El primer lloc del món i altres contes

Nova convocatòria oberta fins al 14 de gener de 2024

La 34a edició dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona ja està oberta i, amb ella, la convocatòria del 27è Premi de narrativa curta per Internet Tinet. El Premi Tinet està dotat amb 1.000 € per la Diputació de Tarragona i s’hi poden presentar narracions breus, de tema lliure, escrites originàriament en català i d’entre 3 i 6 pàgines. L’edició de l’obra guanyadora junt a un màxim de 14 textos més seleccionats corre a càrrec de Cossetània edicions. D’altra banda, la Diputació de Tarragona publicarà aquest mateix recull al web de TINET (www.tinet.cat), en format digital. 

Els treballs que optin en aquesta nova edició dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona es poden presentar fins al 14 de gener de 2024 a les 24 h a l’adreça premisliteraris@tarragona.cat i els veredictes es faran públics en el transcurs de l’acte de lliurament que tindrà lloc el dissabte 18 de maig de 2024 al Teatre Tarragona.

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona els organitza i convoca la Casa de les Lletres / Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. Compten també amb el patrocini de la Diputació de Tarragona i del Taller de Joieria Blázquez i la col·laboració d’Angle Editorial, Cossetània Edicions, Edicions 1984, Núvol i TAC 12.

Club de lectura del Premi TINET a la Biblioteca Pública

La Biblioteca Pública de Tarragona ha organitzat per aquesta tardor un club de lectura sobre els contes guardonats en el marc del Premi TINET. L’activitat, dirigida per la mateixa Ester Enrich, va començar el passat 18 d’octubre i continuarà el proper 29 de novembre, a les 19h, en format virtual. El dimarts 12 de desembre, a les 18h, es realitzarà una trobada presencial que comptarà amb la participació d’alguns dels seus autors i autores.