Wearables: portar posada la tecnologia

13.08.2014

La tecnologia wearable (de l'anglès wear: portar posat) inclou aquells dispositius electrònics que podem dur incorporats a nosaltres mateixos. Però, a més, gràcies a la presència d'un microprocessador electrònic, aquests ginys interactuen amb la persona que el duu i també poden transferir les dades a un altre dispositiu. Aquesta tecnologia està pensada per a processar i comunicar dades d'interès de manera immediata . Així, hi ha polseres per  a fitness i esport que controlen les nostres constants vitals, rellotges intel·ligents sincronitzats amb el telèfon mòbil, calçat i roba esportius amb gps incorporats, ulleres que permeten consultar el correu, fer fotografies, enregistrar imatges...

Montse Jaraba/TINET El món dels ginys wearables s'eixampla per moments abastant tots els racons de l'activitat diària per a fer-la més fàcil i accessible. Aquesta tecnologia ha arribat per a quedar-se però caldrà veure què triomfarà i què passarà de llarg. Us presentem una petita selecció de dispositius que ja s'han obert camí al mercat i que podrien convertir-se en els vostres companys inseparables... o no.

Rellotges intel·ligents, smartwatches

Els experts assaguren que aquest terreny està encara en una fase inicial i els models posats al mercat encara tenen moltes millores per endavant. Sigui com sigui, en l'actualitat ja podem trobar una oferta diversa. Serveixen per a tenir accés remot a funcions del nostre smartphone sense necessitat de tenir-lo a la vista: rebre notificacions, comprovar qui  truca, despenjar i penjar la trucada sense haver de treure el telèfon gràcies als auriculars i el micròfon via bluetooth... N'hi ha que poden executar algunes aplicacions mòbils; gestionar galeries, documents, música; accedir a les xarxes socials...

Amb més més funcionalitats o menys ( reconeixement de veu, visualització de correus electrònics, etc, ) el fet és que es comporten com a complements del smartphone, controlant remotament algunes funcions del dispositiu mòbil. Això és possible, gràcies a l'emparellament dels dos dispositius via bluetooth. Ara com ara, són un molt bon complement dels telèfons intel·ligents però -de moment- no podreu fer o rebre trucades, només, amb un smartwatch.

Alguns models i les seves  principals característiques

Peeble

  • Pantalla de tinta electrónica
  • Compatible camb iOS i Android
  • Notificacions per: alarma, calendari i recordatoris, temps, correu electrònic,
    facebook i twitter, trucades, missatges de text
  • Pantalla retroil·luminada i vibració
  • Sensor de llum ambiental
  • Aplicacions disponibles per activitats físiques.

 

Samsung Galaxy Gear 2

  • Té un micròfon per a fer trucades de telèfon emparellat amb el nostre smartphone.
  • Càmara de 2mpx i autofocus
  • Funcions adaptades per a Fitness: podòmetre, freqüència cardíaca, i altres sensors que permeten monitoritzar l'activitat. Compta, a més, amb un a funció d'entrenament per aportar dades com la distància recorreguda, el temps, o el ritme.
  • Sistema integrat de S Voice que permet escriure i enviar SMS, trucar fer preguntes directament al rellotge.
  • Aplicaciones preinstal·lades com calculadora, missatgeria i accés a Samsung Apps per a controlar i gestionar diferents serveis del nostre smartphone

 

Sony Smartwatch 2

  • Gestió de trucades (contestar, rebutjar, regular el volum)
  • Notificació de les trucades
  • Accés a aquests serveis gràcies a apps que us podreu descarregar:
    SMS/MMS
    Correu electrònic
    Facebook
    Twitter
    Gestió de la música
    Accés al calendari

 

Les Google Glass

Google Glass és un dispositiu amb format d'ulleres i de realitat agumentada que funciona com a ordinador portàtil. Permet mostrar informació a l'usuari sense necessiat d'utilitzar les mans, gràcies a un sistema de reconeixement de veu.

I què s'hi pot fer?

  • Navegar a Internet utilitzant el telèfon el servei wifi i interactuant directament amb ordres de veu per a veure els resultats a les ulleres.
  • Fer fotos gràcies a una càmara de 5 megapíxels
  • Enregistrar vídeos en alta definició (720p HD)
  • Accedir a serveis i aplicaciones Googl: Maps, Google Now, Google +, Gmail i d'altres
  • Establir trucades i vídeotrucades amb Hangouts i veure als amics, directament a través de les ulleres

Aquest vídeo de la pròpia companyia permet comprovar alguns dels usos que té aquest giny:

I ara, roba intel·ligent?

L'electrònica es barreja amb la roba amb l'objectiu de crear peces, no només de moda, sinó a també funcionals des del punt de vista tecnològic. Vestir-se, i alhora, comptar amb el valor afegit de monitoritzar les nostres constants vitals, les nostres rutines pel que fa a a activitat física, o tot un ampli ventall de possibilitats relacionades amb el lleure i la casa.
Arriba l'hora de la roba intel·ligent, encara en un estadi preliminar i lluny encara del consum generalitzat. Hi ha un llarg camí per recórrer en aquest terreny, però sembla inqüestionable que el camí està obert i no hi ha marxa enrere.

Què més ens aporten?

Sensors a la roba ens poden dir ja com estem de salut, quin és el nostre ritme cardíac o la nostra pressió arterial. Pantalons, samarretes i roba interior permeten comprovar com respon el nostre cos a l'exercici físic i comença a ser utilitzat en el món de l'esport professional. També el calçat és capaç de transmetre dades sobre la nostra posició, la velocitat de les nostres passes, la distància recorreguda. Fins i tot pot ser capaç de guiar-nos per la ruta que preteniem fer i avisar-nos, amb una vibració quan hem de girar a dreta o esquerre. Això és el que fa la línia de calçat i complements de calçat Lechal. Desenvolupat per una empresa de la Índia Ducere Technologies, el sistema bluetooth habilitat al calçat (també plantilles adaptables) se sincronitza amb una aplicació del telèfon que utilitza informació de Google Maps per a guiar, literalment, a l'usuari cap a la seva destinació: una vibració a la sabatilla dreta, significa girar a la dreta i una vibració  l'esquerra, girar en aquest sentit. Ja són al mercat i podeu veure aquí com funcionen.

La roba esportiva incorpora sensors que ens permeten obtenir dades precises sobre la nostra activitat i condició física, substituint en una sola peça que es porta al damunt (i es pot rentar) un munt d'aparells. Naturalment, tota aquesta informació la podem extreure per analitzar a l'ordinador o al mòbil. Gymi és una de les marques que ofereixen aquests productes:

Cada cop tenim la tecnologia més a prop, ara ja, arran de pell, si volem. Fins a on arribarà està per veure.

Si voleu explorar més aquest món dels wearables, a més dels enllaços que us heu anat trobant al text, us deixem aquests altres que aporten molta més informació interessant i que també ens han servit per a elaborar aquest article.

Sobre rellotges intel·ligents: articles i pàgines especialitzades
wikipedia (smartwatch)
engadget.es
xatakandroid.com
elandroidlibre.com

Sobre roba i calçat
gizmologia.com
el9nou.cat
mobileworldcapital.com
Newscientist.com
crunchwear.com
readwrite.com
20minutos.es

Sobre wearables: què són
wikipedia (internet de las cosas)
wikipeida (computadoras corporales)
wikipeida (google glass)
quees.info