Vint anys de la Internet ciutadana

TINET ha esdevingut en un element dinamitzador i divulgador de la Societat de la Informació al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre

16.10.2015

Tal dia com avui, un 16 d'octubre de fa 20 anys, els tarragonins van poder beneficiar-se del primer servei públic d'accés a Internet de tot l'Estat. Amb TINET, les nostres comarques van passar a ser capdavanteres en l'ús de les TIC i, gràcies als seus serveis web, es va generar una de les primeres grans xarxes ciutadanes a Internet europees. En l'actualitat, la plataforma continua endavant treballant, també, per reduir l'esquerda digital en la societat i difondre bones pràctiques a la Xarxa.

Mapa de les primeres xarxes ciutadanes europees (1995)Redacció TINET. L'any 1995 i sota el nom de TINET (abreviatura de Tarragona InterNET), l'antiga Fundació d'Estudis Universitaris de Tarragona, depenent de l'Ajuntament de Tarragona i la URV, va començar a oferir als ciutadans accés a Internet, correu electrònic i serveis de publicació web, convertint-se en el primer servidor públic d'Internet a Espanya. A la vegada, va esdevenir també com la primera xarxa ciutadana d'Internet a l'estat espanyol i una de les primeres d'Europa.

Després d'un projecte previ fallit (Projecte TECLA) i d'uns mesos de treball previ, el 16 d'octubre d'aquell mateix any, els mòdems de TINET van començar a funcionar amb regularitat. Els primers tinetaires van començar a marcar, des del seu ordinador, el número de TINET i des del node habilitat a la seu de l'Escola de Música, al carrer d'Armanyà de Tarragona, se'ls obria la finestra d'Internet.

Per molts, aquest sistema de connexió és totalment desconegut avui dia. La tecnologia ha evolucionat i han aparegut múltiples solucions per connectar-se a Internet (ADSL, mòbil, satèl·lit, fibra...). I ja molts pocs recorden aquelles connexions lentes, els sorolls característics dels mòdems i la impossibilitat de telefona i navegar a la vegada. Però, val dir-ho, en aquell moment la connexió de mòdem de 56k va significar un pas de gegant per a la societat i TINET la va posar a disposició de la majoria, lluny dels preus desorbitats del moment).

Des de l'any 2000, la Diputació de Tarragona es fa càrrec del projecte de TINET. D'aleshores ençà, la xarxa ciutadana ha crescut en serveis mantenint sempre la seva essència, atansar la Societat de la Informació als ciutadans dels pobles i ciutats que conformen la demarcació de Tarragona. Als serveis de correu electrònic i d'espai web gratuït, s'hi han sumat durant aquests anys noves fites que han ajudat a mantenir les nostres comarques al capdavant dels índexs d'implantació d'Internet i les TIC en la societat.

Alguns exemples serien el Webfàcil (una eina innovadora al seu moment que permetia publicar a la xarxa fàcilment), el TINETdigital i la TINETagenda (primers diaris electrònics d'informació local de casa nostra), la TINETaula i la TINETescola (activitats formatives i de divulgació de bones pràctqiues i seguretat a Internet, adreçades sobretot a pobles petits i mitjans), entre molts altres.

En l'actualitat, la comunitat tinetaire està formada per 37.293 usuaris, dels quals més de 10.000 són actius, i alberga sota el seu domini 4.541 webs de ciutadans particulars (sobre diversa índole), 645 webs d'entitats cíviques i associacions i 518 webs d'empreses. A banda, els servidors de la xarxa ciutadana també allotgen uns 1.767 webs amb domini propi (servei de pagament).

Val la pena senyalar que l'any 2002 la Generalitat de Catalunya va atorgar el Premi Nacional d'Internet (en la seva tercera edició) a la xarxa ciutadana TINET, per ser la primera iniciativa d'aquestes carateristíques a tot l'Estat i, també, per la seva aposta pels continguts en llengua catalana a Internet.

Del tinet.fut.es al tinet.cat

El primer domini que va tenir TINET va ser tinet.fut.es, el qual es va registrar oficialment el 29 de setembre del 1995, unes setmanes abans que el servei fos operatiu. El motiu per al qual no es va optar per tinet.es era bàsicament administratiu. La normativa que s'aplicava aleshores al domini .es només permetia el registre de noms d'empresa, d'entitats, marques o productes registrats, i TINET no complia els requisits. Per això es va optar per registrar fut.es (abreviació del nom de la Fundació d'Estudis Universitaris Ciutat de Tarragona) i afegir-hi el subdomini "tinet".

Després d'un any i mig operant sota el domini tinet.fut.es, TINET canvia i passa a ser tinet.org. Aquesta migració es va deure a un increment de preu i de burocràcia administrativa dels dominis .es i, per contra, una disminució de preu i major eficàcia dels dominis .org. El nou domini, que s'adeia més a la voluntat inicial dels impulsors de TINET, va suposar un accés més directe, un escurçament de les adreces de correu i un enfortiment de la marca.

Posteriorment i després que l'ICANN aprovés oficialment el domini .cat un any abans, el 14 de febrer de 2006 el web de TINET va ser un dels primers webs en adoptar el domini de la comunitat catalonoparlant (tinet.cat) i, com a resultat, els tinetaires van ser dels primers en poder disposar d'una adreça de correu electrònic en aquest domini. Val a dir que, en l'actualitat, TINET és un dels pocs serveis generalistes que permeten disposar d'una adreça gratuïta sota un domini .cat.