Una recerca pionera permetrà "veure" les migranyes per a millorar-ne el diagnòstic

La recerca, dirigida des de la Universitat Oberta de Catalunya, incorpora innovadores anàlisis informàtiques de les ressonàncies magnètiques cerebrals per a fer el diagnòstic

22.06.2015

Un equip de neuròlegs, liderat pel doctor Robert Belvís de la UOC, està a punt d'enllestir una recerca pionera que pot ajudar a diagnosticar millor la migranya mitjançant innovadores anàlisis informàtiques de les ressonàncies magnètiques cerebrals. L'equip del doctor Belvís analitza, per mitjà d'imatges, les alteracions que s'esdevenen en el cervell de les persones que habitualment pateixen migranya, comparant-les amb altres persones que no tenen mals de cap. Així obtenen un biomarcador que permet determinar quan es pateix una migranya.

Redacció TINET / UOC. Fins ara, els metges diagnostiquen la malaltia només basant-se en els símptomes que presenta el pacient que va a la consulta, però no disposaven de cap prova (per imatge o mitjançant anàlisi de sang) que confirmés el diagnòstic clínic. Aquest avenç permetrà un millor tractament d'una malaltia que afecta un 15% de la població de l'Estat.

Actualment es fan proves a 120 malalts amb migranya mitjançant ressonàncies magnètiques, que després són analitzades per uns programes informàtics molt innovadors, els quals permetran determinar si els seus cervells presenten alteracions.

Segons el doctor Robert Belvís, «el fet de trobar un biomarcador de migranya en les proves per imatge ens ajudarà tant en el diagnòstic com en el tractament de la malaltia, ja que permetrà veure els canvis que experimenta el cervell quan modifiquem l'evolució de la migranya amb un medicament».

Estudis anteriors ja havien detectat la possibilitat que s'esdevinguin canvis en els cervells de les persones amb migranya, però fins ara no s'havia analitzat d'una manera tan àmplia i fent servir les TIC.

La migranya, un malaltia discapacitadora que afecta el 15% de la població

La migranya és la vuitena malaltia més discapacitadora, per davant d'altres com la malaltia d'Alzheimer o l'esclerosi múltiple, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Un dia amb migranya és tan invalidant com un dia de ceguesa o de paraplegia. A més, segons els càlculs de diversos experts, a Europa aquesta malaltia genera una despesa anual de 27.000 milions d'euros.

A Espanya, el 15% de la població pateix migranya, malaltia que pot aparèixer en la infància, però que afecta sobretot persones de 35 a 45 anys. Sovint dura tota la vida, si bé normalment desapareix a partir de 50-60 anys, principalment en dones que ja tenen la menopausa.

La migranya s'esdevé per una predisposició genètica i diversos factors poden precipitar els atacs. Entre aquests desencadenants hi ha l'estrès, els trastorns del son, els canvis hormonals provocats per la menstruació i el fet d'endarrerir o saltar àpats. Un altre tipus de mal de cap que té un 90% dels espanyols, com a mínim un cop a l'any, és la cefalàlgia tensional, habitualment més lleu. L'estrès i els problemes osteomusculars del coll són alguns dels causants d'aquest tipus de dolor.

Més informació: font original: http://www.uoc.edu/portal/ca/uoc-news/actualitat/2015/089-cefaleas.html#sthash.IvVhuoL0.dpuf