Una app permetrà als usuaris crear el mapa real de la cobertura mòbil a Catalunya

04.03.2015

La Generalitat ha creat una aplicació per elaborar un mapa de la cobertura de telefonia mòbil a Catalunya a través de la participació ciutadana. Els usuaris que es descarreguin l'app generaran les dades a mesura que es desplacin. Aquesta informació s'enregistrarà de forma automàtica i anònima. L'objectiu és que els propis ciutadans col·laborin per a obtenir una radiografia real sobre la situació actual que permeti treballar per a obtenir, en el futur, un millor nivell de cobertura.

Redacció TINET / ACN L'aplicació Cobertura Mòbil, que ha desenvolupat el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat, s'ha presentat l'Estand Catalonia del Mobile World Congress que se celebra a Barcelona. Els seus impulsors consideren que el projecte servirà d'instrument per a  posar en tensió els operadors i acabar assolint la qualitat, quantitat, nivell de cobertura i capacitat que els ciutadans com a usuaris demanden en la telefonia mòbil.

Es tracta d'una app que ha de permetre elaborar un mapa molt precís de la cobertura mòbil del país, segons els responsables de Telecomunicacions i Societat de la Informació. Fins ara, aquesta informació s'aconseguia per altres mitjans, amb simulacions a partir de l'inventari d'antenes o amb sortides al territori, però no es disposava d'un mapa amb el detall que es podrà obtenir ara. L'aplicació ja està disponible per a Android i ho estarà en el proper mes per a iOS. El CTTI ha calculat que amb l'aportació d'uns 10.000 usuaris ja es podrà obtenir un nivell de finesa bastant elevat.

Un mapa en temps real

L'aplicació Cobertura Mòbil envia les dades necessàries per enregistrar les mesures de cobertura: la ubicació del punt de mesura; el nivell de senyal; la tecnologia de connexió de la cel·la en servei i antena; el nom de la companyia telefònica de l'usuari i altres dades relacionades amb les condicions de la mesura, com ara si s'està a cobert o descobert, en moviment o aturat.

L'agregació de totes les dades provinents dels diferents terminals, tractades de manera totalment anònima, confecciona un mapa de cobertura en temps real que es pot consultar des de la mateixa aplicació en els dispositius mòbils i en web (coberturamobil.gencat.cat). El mapa permetrà fer dos tipus de consultes: les mesures pròpies de l'usuari i el mapa complet amb totes les mesures generades pels participants en la iniciativa.
 

Els responsables de la iniciativa destaquen que, com més usuaris, més detallat serà el mapa que es crearà i més fiable serà la detecció de zones al territori que necessiten millorar la seva cobertura i millorar l'eficiència dels serveis bàsics per a la ciutadania, com ara l'accés als serveis d'emergències (112) des de tots els indrets del país.