Una app millora la memòria i el funcionament diari de persones amb esquizofrènia

Investigadors de la Universitat de Cambridge, al Regne Unit, han creat Wizard, una aplicació d'entrenament del cervell. Aviat estarà disponible per a iOS.

05.08.2015

Un joc d'entrenament del cervell per a dispositius mòbils desenvolupat per investigadors de la Universitat de Cambridge pot millorar la memòria de pacients amb esquizofrènia i ajudar-los en el seu dia a dia, tant a la feina com en la seva vida independent. Wizard (mag en anglès) és el nom d'aquesta aplicació que estarà disponible per a iOS.

Redacció TINET. Els responsables d'aquesta aplicació destaquen la importància pel fet que demostra que un joc de memòria pot ajudar en un terreny on els medicaments són, fins ara, ineficaços. Aquesta feina de recerca s'ha fet pública a través del lloc de la Universitat de Cambridge i se n'han fet ressò, entre d'altres, el diari The Guardian.

L'esquizofrènia és una condició de salut mental de llarga durada que presenta un ampli ventall de símpotomes: des de canvis de comportament fins a al·lucinacions i il·lusions. Els símptomes psicòtics tenen tractament a través de la medicació. Tot i així, els pacients tenen encara mancances pel que fa a impediments de caire cognitiu, com ara problemes amb la seva memòria. Això fa que, sovint, no els sigui possible tornar a estudiar o treballar.  Fins ara no hi ha tractaments autoritzats per millorar les funcions cognitives de persones amb esquizofrènia. Amb tot, hi ha cada cop més proves que l'entrenament i la rehabilitació assistits amb ordinador poden ajudar a aquestes persones a superar alguns dels símptomes i aconseguir millors resultats en el funcionament a la seva vida diària.

El joc per a iPad Wizard és el resultat de la col·laboració, durant nou mesos, de psicòlegs, neurocientífics i desenvolupadors de jocs professionals, a més de persones amb esquizofrènia. Els resultats es van publicar el 3 d'agost a la "Philosophical Transactions of the Royal Society B" per l'equip d'investigadors dirigit per la professora Barbara Sahakian del Departament de Psiquiatria de Cambridge. L'article descriu com es va desenvolupar i provar Wizard, creat per millorar la memòria episòdica dels pacients.  Es tracta de la memòria requerida quan tractem de recordar on vam aparacar el cotxe o vam deixar les claus, hores abans, per exemple. Aquest és un dels aspectes de la funció cognitiva que es veu afectada per l'esquizofrènia.

El joc intenta divertir, captar l'atenció i és senzill de comprendre, alhora que ajuda a millorar la memòria episòdica del jugador. Els investigadors van treballar amb vint-i-dues persones diagnosticades amb esquizofrènia. D'aquests, un grup va jugar durant 4 setmanes amb el joc d'entrenament Wizard i la resta van seguir amb el tractament habitual. Passat aquest període, els investigadors van comprovar amb tests la memòria episòdica dels pacients. La conclusió va ser que aquells que havien jugat amb el joc de memòria van fer molts menys errors i van necessitat molts menys intents per a recordar allò que els proposava la prova i van millorar en l'avaluació  del seu funcionament general.

Més informació a:  https://www.cam.ac.uk/research/news/brain-training-app-may-improve-memory-and-daily-functioning-in-schizophrenia#sthash.HrEUmL8s.dpuf