Un telèfon mòbil no és una joguina

La canalla espera amb il·lusió el Nadal i els regals que vindran. Potser, entre allò que demanen als reis hi ha un mòbil. Abans de prendre una decisió al respecte, us convidem a reflexionar.

10.12.2015

Sembla una obvietat però potser caldria dir allò que resulta evident en aquests temps en què regalar un mòbil amb connexió a Internet s'ha convertit en un gest habitual a partir d'edats tan curtes com els 10 o 11 anys. No. Un smartphone no és una joguina. Ni és el rellotge bonic que fa dècades es regalava per la comunió, ni tan sols és la consola de jocs. Un smartphone és un aparell que permet a qualsevol accedir a Internet i estar-hi connectat durant tot el dia, en qualsevol moment, només posant la mà a la butxaca. Tenir accés a Internet vol dir, per exemple,  que ens podem exposar, o ser exposats per altres i airejar tota la nostra privacitat. També vol dir que la resta del món pot arribar a contactar amb nosaltres a través de les moltes aplicacions de missatgeria, de jocs online, o de les xarxes socials. I aquestes són les primeres coses que els menors es posaran al mòbil així que el tinguin.

Montse Jaraba / TINET No. Decididament, un smartphone no és una joguina. L'aparell (o millor dit el fet de tenir internet a l'abast les 24 hores) obliga a prendre decisions i gestionar matèries complicades per a qualsevol adult. Imagineu com ho ha de ser per un menor. Canalla que es desperta amb 300 missatges al whatsapp i abans d'esmorzar, i gairebé amb els ulls tancats, ha de gestionar un volum de comunicacions equiparable al d'un executiu d'una gran empresa. Cada decisió té les seves conseqüències: contestar, ignorar, agregar... i requereix temps i atenció que no queda per altres activitats com compartir converses a casa o, simplement, aixecar-se despreocupadament un matí.

Els menors hauran de decidir si formen part d'un grup, amb qui comparteixen les seves dades i els seus pensaments, la seva privacitat en definitiva. Potser no sabran que tot això està en algun lloc, en algun servidor, a més de ser en desenes d'aparells més si la seva fotografia s'ha enviat al grup de whatsapp de la classe. O a milers d'ulls si l'ha penjat a Instagram. El menor haurà de decidir si permet ser vist per altres, si es "fa amic" de persones que li demanen amistat però que no coneix, si vol xatejar o no i amb qui...  i assumir-ne les conseqüències que de vegades arribaran en forma de decepcions i malentesos. Decisions que requereixen sentit comú, maduresa i experiència i que no sempre estan a l'abast de tots els adults. Poden prendre-les els nens i les nenes?

D'aquí a una desena d'anys, a tot estirar, la canalla convertida ja en joves que estudien o que busquen feina ensopegarà  amb imatges, dades, comentaris i conseqüències d'accions decidides quan eren criatures. La seva identitat o reputació digital es construeix des del primer moment en què deixen rastre a Internet i aquest es pot associar al seu nom. Com els afectarà aleshores? I com els afecta ja avui en el seu dia a dia? Volem carregar-los amb aquesta motxilla de responsabilitat que hauran de dur a sobre des del primer instant en què tinguin el mòbil a les seves mans? I si els permetem seguir sent criatures un quant temps més?

Realment, volem regalar telèfons mòbils als nens i les nenes com si es tractessin de joguines?

____________________________

Des de 2011, TINET, un servei de la Diputació de Tarragona, desenvolupa el programa TINETescola adreçat a escolars d'entre 9 i 14 anys de primària i ESO amb l'objectiu de difondre bones pràctiques per a que els menors aprenguin a fer un ús positiu, segur i responsable d'Internet. Us convidem a conèixer aquesta activitat i a compartir els consells sobre seguretat i bon ús d'Internet que TINET difon, també des d'aquest lloc web.