Un mòbil de consum ètic? Sí, és possible i es diu FairPhone

Una empresa impulsa mòbils amb valors ètics afegits a les qualitats pròpies dels aparells que competeixen al mercat. El "com" s'ha fet, també importa.

05.11.2015

Els telèfons són intel·ligents, però són ètics? Sabem en quines condicions per a les persones i el medi ambient s'han produït? Amb quins materials? Com s'han distribuït? Una companyia amb seu a Amsterdam creat un mòbil que dóna respostes concretes i satisfactòries a aquesta preocupació. Es diu FairPhone, i acaba de sortir al mercat la segona versió.

Montse Jaraba / Redacció TINET. El projecte FairPhone va néixer el 2010 per a portar un telèfon mòbil ètic al mercat, fet completament de components produïts i utilitzats sense perjudicar les persones ni tampoc l'entorn. Des de les bateries, fins a les targetes sim, pasant per les cobertes: tot hauria de ser ètic. La companyia té la seu a Amsterdam a partir de la iniciativa de la Waag Society, una fundació que té com a objectiu fomentar l'experimentació amb les noves tecnologies, l'art i la cultura.

Un smartphone amb valor socials

El FairPhone 2 es prensenta com un mòbil de qualitat que té en compte el concepte de consum ètic i responsable des del començament fins al final. Així, els seus components provenen de minerals de zones no immerses en conflictes. La fabricació es fa sota criteris de salaris justos pels treballadors. Finalment, el seu disseny respon també a criteris de sostenibilitat i responsabilitat, allunyats dels destinats a crear un cicle mínim de vida per aconseguir noves vendes. Afirmen que els aparells s'han fabricat per a durar i allargar al màxim la seva vida útil.

En l'actualitat, la companyia compta amb 39 empleats de 20 nacionalitats diferents. Han venut 60.000 unitats i estan finançats al 100% de manera independent, sense donacions ni capital risc, per a preservar els seus valors socials.


Disseny modular per a poder obrir-lo i que el puguis reparar tu mateix

I quines són les seves característiques tècniques? I el preu?

La nova versió de l'aparell, el FairPhone 2, té una pantalla de 5 polzades Full HD i LCD de tecnologia Gorilla® Glass 3. El seu sistema operatiu és Android™​ 5.1 (Lollipop). Compta amb doble targeta SIM i el processador és Qualcomm® Snapdragon​​™ 801 platform. Té una memòria de 2GB RAM i càmera de 8 megapíxels. Pel que fa a l'emmagatzemament intern, és de 32 GB ampliables a través de MicroSD i la capacitat de la bateria és 2420 mAh. Té connectivitat 4G/3G/2G, blutetooth i GPS.

El preu final és de 525 euros, que la companyia desglossa acuradament per a què els compradors sàpiguen a què es destina cada part del cost. Podeu consultar les especificacions tècniques al seu lloc web, així com comprovar a què es destina cada euro que pagueu per l'adquisició d'aquest aparell. També en aquest aspecte, els seus creadors semblen haver trencat motllos. Potser perquè creuen fermament en la seva filosofia: començar a canviar la manera com es fabriquen els productes.