TINEThistòria: robatori a la seu de TINET

Un dels capítols més dificils viscuts per la xarxa ciutadana

22.07.2015

Aquest dimecres, 22 de juliol, es compleixen dinou anys del robatori que va patir la xarxa ciutadana. Aquell succés va posar a prova el projecte ciutadà de connexió a Internet de TINET que, gràcies a la col·laboració i la confiança de molta gent, va poder continuar endavant.

Redacció TINET. En motiu del 20è aniversari de TINET, volem recordar un dels punts negres de la història de la xarxa ciutadana de les comarques de Tarragona. Va ser fa tot just 19 anys, durant la matinada del 22 de juliol de 1996, quan uns lladres van forçar la porta d'on actualment hi ha la seu de l'Escola Municipal de Música i on abans també hi havia la seu de TINET, al carrer d'Armanyà. Els delinqüents s'endugueren material informàtic per un valor aproximat de 4.000.000 de pessetes i deixaren sense connexió a Internet a més de 2.000 usuaris.

Aquest cop molt fort en el primer any de vida de TINET va posar a prova a tot l'equip fundador i gràcies a l'esforç de tots, sobretot dels tècnics, es va aconseguir restablir el servei al cap de 48 hores. Més enllà dels diners, el robatori també va significar la pèrdua de moltes hores de dedicació i d'esforç col·lectiu dedicat fins al moment. Amb tot, no es va perdre ni la il·lusió ni les ganes i no va ser impediment perquè el projecte continués endavant i la comunitat tinetaire s'anés fent més gran dia rere dia.

No es va saber mai qui foren els culpables, tot i que es rumorejava que el robatori podria haver estat impulsat per part d'algun empresari del sector molest pels preus assequibles que oferia TINET per la connexió a Internet (en un moment en el qual algunes empreses oferien els mateixos serveis a uns preus a l'abast de molts pocs). Es dóna el cas que els lladres només van endur-se material informàtic de TINET, i no pas de l'Escola de Música, i, a més, es creu que els qui ho van fer no eren experts ja que van obviar el material més car.

Aquest succés el podeu trobar recollit en la cronologia interactiva dels 20 anys de TINET, juntament amb altres fets destacats de les dues dècades d'història de TINET. A més a més, podeu conèixer més detalls sobre aquest robatori a través de l'article que va publicar aleshores el Diari de Tarragona, així com al llibre elaborat per Cinta S. Bellmunt sobre els primers 10 anys de vida de la xarxa ciutadana (a partir de la pàgina 91).

I, si voleu, també podeu compartir els vostres records sobre aquest i altres esdeveniments de la nostra història comunitària a través del Mur de #TINET20anys.

El robatori de 1996, a la cronologia interactiva de la TINEThistòria