#RefugeesWelcome: les xarxes mostren el costat més humanitari del drama dels refugiats

18.09.2015

Mentre els governs europeus no es posen d'acord a l'hora d'afrontar humanitàriament i amb solucions reals la crisi que es viu amb el moviment de persones que fugen de la guerra altres punts del món, els ciutadans i ciutadanes han pres la iniciativa.

Redacció TINET. La solidaritat i les accions concretes s'han fet evidents a peu de carrer, i un cop més, Internet i les xarxes socials hi han posat altaveu per a què tothom que ho vulgui pugui passar a l'acció i faci realitat el lema #RefugeesWelcome, #RefugiatsBenvinguts.

Municipis, col·lectius i particulars ofereixen el seu ajut

La proposta de l'Ajuntament de Barcelona de prendre la iniciativa des dels municipis per acollir refugiats que fugen de la misèria i la guerra dels seus llocs d'origen s'ha escampat ràpidament. Durant el mesde setembre hi ha hagut un degoteig constant d'adhesions. A més, famílies, entitats, associacions i institucions diverses hi han mostrat la seva voluntat de col·aborar-hi. A Barcelona,  el correu ciutatrefugi@bcn.cat ha rebut, durant els primers 15 dies d'estar habilitat, uns 3.000 missatges d’entitats i ciutadans oferint ajuda. El hashtag #ciutatrefugi permet comprovar a les xarxes socials les novetats i l'impacte social d'aquesta iniciativa.

A les nostres comarques, nombrosos municipis han anunciat ja el seu oferiment per acollir refugiats, entre els quals, Tarragona, Reus, Amposta... A més de l'adhesió a la xarxa per part de diferents Ajuntaments, la Diputació de Tarragona s'ha compromès a coordinar i a destinar-hi recursos econòmics, amb una primera partida de 100.000 euros, a la rebuda de part dels 5000 ciutadans refugiats que podrien arribar a Catalunya per acollir-los als 10 municipis més grans de les nostres comarques.

Entitats d'ajut humanitari que actuen directament amb els refugiats

Les entitats que habitualment treballen en crisis humanitàries han reaccionat en aquest cas amb el seu ajut i posant a l'abast dels ciutadans i ciutadanes eines i plataformes online per a fer arribar la seva solidaritat. És el cas d'entitats com la Creu Roja Catalunya, Acnur (l'Agència de l'ONU per a refugiats) o Metges sense fronteres.

Entitats de suport, conscienciació i denúncia

Amnistia Internacional Aquesta organització amb una llarga història de defensa dels drets humans a tot el món reivindica el #RefugeesWelcome per a conscienciar tothom de la situació dramàtica i el patiment que estan vivint aquells que miren d'abandonar la guerra, la por i la gana. De manera activa, també reclamen solucions per part dels governs europeus i han posat en marxa una campanya de peticions en aquest sentit, a la qual us podeu afegir, a través d'aquesta plataforma.

Avaaz és una comunitat que promou la mobilització ciutadana, a través d'Internet per aconseguir que la ciutadania tingui veu directa i pròpia en la presa de decisions globals. Impulsen campanyes a través de la conscienciació i la realització de peticions online adreçades a institucions, dirigents, organitzacions... per a què la veu de la gent es tingui en compte en els afers d'interès públic. En la qüestió de la crisi humanitària dels refugiats, conviden tothom a fer-se voluntari per permetre l'acollida que la Unió Europea, per ara, no està sent capaç de procurar i organitzar.

#Bienvenidos refugiados A l'Estat espanyol aquesta entitat, nascuda arran del desastre dels refugiats, ofereix una completa visió de la qüestió i aporta tot tipus d'informació, recursos i eines online per a col·laborar en aquesta crisi. Hi trobareu un mapa de ciutats refugi i de voluntariat de tot l'Estat, així com enllaços i vies de contacte per a col·laborar-hi.