Realitat augmentada per sentir la història i el patrimoni de la catedral de Tarragona

Una nova videoguia multimèdia incorpora la tecnologia de realitat augmentada per aprofundir en el passat de la seu tarragonina

23.06.2016

La Catedral de Tarragona ha presentat un nou servei per a les seves visites culturals a través d'una videoguia multimèdia. La videoguia ofereix al visitant contingut personalitzat i exclusiu a través d'imatges úniques, vídeos, alguns gravats amb drons, i un so envoltant, a més de quatre punts amb realitat augmentada, i efectes sonors i visuals especials.

A través d'aquest iPad, es pot recrear la figura d'un gegant de l'època enterrat al claustre, veure les pintures murals del segle XVII de l'interior de la catedral, actualment desaparegudes, o escoltar com toca l'organista malgrat no ser-hi presencialment.

La videoguia, que s'ofereix llogant un iPad mini amb auriculars i so en 7 idiomes al preu de quatre euros, s'ha desenvolupat amb la col·laboració del Capítol de la Catedral, la Delegació de patrimoni artístic i documental i art sacre de l'Arquebisbat de Tarragona, i el Camp d'aprenentatge de la ciutat de Tarragona de la Generalitat de Catalunya.

La videoguia permet conèixer la història i vida dels més de 110 sants presents a la Catedral, fins al mínim detall artístic dels retaules i capelles. També inclou diversos vídeos com la benvinguda personalitzada a la Catedral del degà del Capítol catedralici, la festivitat de Santa Tecla, el Cor i Orquestra de la Catedral, l'escolania de Montserrat i altres esdeveniments que han tingut lloc al temple.

A més, en quatre punts de la Catedral, s'ha treballat amb tecnologia especial:

1- Altar major. Enfocant la videoguia a la paret on es troba el sepulcre de l'arquebisbe Joan d'Aragó, gràcies a un desenvolupament en dues dimensions, es recreen les pintures murals i policromies del segle XIV que la cobrien íntegrament.

2- Capella del Sant Sepulcre. També es pot conèixer en detall la Capella del Sant Sepulcre, així com identificar tots els sants, santes dones i persones que estan representats al voltant de Crist jacent (la Verge i les santes dones, sant Joan Evangelista, Josep d'Arimatea i Nicodem).

3- L’orgue. Enfocant-lo amb la videoguia el visitant pot seleccionar i escoltar tres peces interpretades amb aquest instrument.

4- Claustre. Finalment, a través de tres dimensions i la realitat augmentada, amb la videoguia es podrà veure l'altura de l'oficial de cavalls del segle XVII Francisco Plaza, l'home «més alt dels nostres temps» tal com figura a la làpida que es troba en el claustre, i en la qual s'assenyala que mesurava fins a 12 pams, que en mesura de l'època equivaldrien a 2 metres i 34 centímetres.

El nou servei de visita permet oferir una experiència única d'alta qualitat i a la mida del visitant. S'ha dissenyat un contingut per a visites d'adults i un contingut especial per a les visites infantils, que es podrà anar actualitzant i millorant en funció de les necessitats i èpoques de l'any.

L'adaptació de la guia multimèdia per al públic infantil és un itinerari simplificat, amb navegació a pantalla completa i buscant un equilibri d'interactivitat entre l'entorn i la guia. L'objectiu és crear un itinerari entretingut amb poc text i molt visual per descobrir els detalls i secrets de la Catedral. Es tracta de crear «petites missions» perquè durant la visita els nens es fixin en punts específics o hagin de buscar llocs o imatges concretes.