Què té Telegram que no tingui Whatsapp?

El servei es presenta com a més segur, més curós amb la privacitat i més ràpid que l'actual líder indiscutible de la missatgeria instantània

03.08.2015

Que whatsapp regna sense competència al capdamunt dels serveis més utilitzats per la missatgeria instantània és una evidència. Que el número 1 de la llista sigui el millor és una cosa diferent. Ens proposem observar detingudament un dels competidors amb progressió ascendent: Telegram. A la pregunta del titular: Què té Telegram que no tingui Whatsapp? ja podem avançar una resposta: moltes coses!

Montse Jaraba/Redacció TINET. És una aplicació creada per Pavel i Nikolai Durov, fundadors de la xarxa social russa VKontakte, tot i que tenen la seva seu central a Berlin. La característica principal que els creadors han volgut implementar en el seu programa és la seguretat. Nikolai Durov va desenvolupar un protocol únic per al tractament de dades, obert i segur, preparat per funcionar amb múltiples centres de dades.

Aquestes són algunes de les característiques destacades:

  • El seu codi és obert, de manera que aquell que ho desitgi pot accedir-hi per a millorar-la.
  • Basat en el núvol, permet accedir-hi des de qualsevol dispositiu: mòbil, tablet, ordinador alhora i compartir un nombre il·limitat de fotos, vídeos i arxius de fins a 1,5GB.
  • També és possible crear grups de fins a 200 persones. Es poden afegir contactes a través del número de telèfon o pel nom d'usuari.
  • Els missatges estan xifrats i les comunicacions són menys vulnerables
  • Es pot programar l'autodestrucció dels missatges.
  • Es poden crear llistes de difusió de fins a 100 contactes per enviar un mateix missatge a un nombre elevat de persones que no tenen per què estar en contacte entre elles.
  • La seva interfície recorda molt a la de WhatsApp, canviant els colors verds per blaus i, com aquesta aplicació, també permet importar i bloquejar els contactes emmagatzemats al telèfon de forma senzilla i ràpida.

La pròpia pàgina web de Telegram ens facilita tota la informació necessària per conèixer el funcionament de l'aplicació.

Missatges xifrats

Els missatges enviats a través del sistema són xifrats i es poden destruir automàticament segons desitgi l'usuari. Així, fins i tot l'administrador del sistema a temps complet o desenvolupador de programari no pot obtenir accés als missatges. A més es pot ordenar l'autodestrucció de missatges.  Es pot establir que missatges, fotos, vídeos i arxius s'autodestruexin passat un temps o després que hagin estat llegits o oberts pel receptor. El missatge desapareixerà aleshores de tots els dispositius on estava.

Xat secret, què és?

Es tracta d'una encriptació de missatges punta a punta. Ningú pot desxifrar-ho tret de l'emissor i el receptor. Tampoc des de la pròpia companyia Telegram. Aquest tipus de missatge amb seguretat extra no pot ser reenviat i quan s'esborra el d'una banda, també s'esborra a l'app de l'altre.

El xat secret no té lloc al núvol, sinó que es produeix entre els dispositius implicats en la conversa. Això vol dir que només pots accedir a aquests missatges des del dispositiu original.

I què no  té Telegram?

No té el català en les opcions d'idiomes que apareixen per defecte, però el pots instal·lar gràcies a softcatalà!

Softcatalà ha desenvolupat un petit programa que facilita la configuració en català del Telegram per a l'Android, iOS i Windows Phone.  Per a catalanitzar el Telegram, només cal enviar un missatge a l'usuari del Telegram @softcatala i indicar la plataforma emprada: Android, iOS o WindowsPhone. Tot seguit, el robot envia a l'usuari el paquet de llengua catalana, les instruccions per a poder-lo aplicar. Finalment,  convida a fer-ne difusió al Twitter i a demanar que el català s'afegeixi al llistat de llengües de Telegram. Realment senzill i efectiu. 

Des de TINET us convidem a fer servir el catalanitzador de softcatalà i a fer-ne difusió!