Per què heu de tancar el compte de Facebook si no voleu que us espiïn

27.03.2015

La Comissió Europea ha advertit els ciutadans de la UE que si volen mantenir la informació de Facebook privada  i que no arribi als serveis de seguretat dels Estats Units, l'única solució efectiva que poden aplicar és tancar els comptes.  Les afirmacions sobre aquest punt crític en relació a la seguretat de les dades privades de plataformes com Facebook, procedeixen del lletrat de la Comissió Europea Bernhard Schima, en resposta a la reclamació presentada per un activista defensor de la privacitat, Maximilian Schrems, sobre la privacitat de les dades dels ciutadans europeus si aquestes arriben als Estats Units. De la qüestió se'n fa ressò el diari britànic The Guardian.

Redacció TINET / FONT: The Guardian Tot i existir una legislació marc de "Port segur" sobre seguretat en les dades dels ciutadans més enllà de les pròpies fronteres, aquesta no ha pogut evitar que companyies com Facebook transfereixin aquesta informació als seus països d'origen (els Estats Units) on la normativa europea de protecció de dades no pot aplicar-se. Això deixa en mans de la legislació d'aquell país la protecció de les dades dels ciutadans europeus. A la pràctica, són les pròpies companyies les que estableixen les limitacions per a utilitzar les dades dels ciutadans en base a una "autoqualificació" mentre les autoritats semblen desentendre's.

"Hauríeu de considerar el tancament del vostre compte de Facebook, en cas de tenir-ne", va dir Schima al fiscal general en una audiència del cas al Tribunal Europeu de Justícia de Luxemburg. Quan va ser preguntat directament per la qüestió, el representant de la Comissió no va poder confirmar al Tribunal que la normativa sobre seguretat ofereixin una protecció adequada a les dades dels ciutadans, en les actuals condicions.

El cas que ha originat la resposta de la Comisisió Europea, conegut com "el cas de protecció de dades de Facebook" mostra clarament el xoc de legislacions entre Europa i els Estats Units. Maximilian Schrems afirma que a les empreses que operen dins de la Unió Europea no haurien de tenir permís per a transferir dades privades fora d'aquest àmbit territorial, perquè un cop passa això, no queden protegides degudament. Les queixes s'han presentat no només contra Facebook, sinó també contra Apple, Microsoft, Skype i Yahoo.

 

La denúncia que ha dut el cas fins el Tribunal Erupeu de Justícia ha posat de manifest que el programa del govern dels Estats Units de recopilació de dades als arxius de la NSA, revelat  per Edward Snowden, comptava amb dades dels ciutadans de la Unió Europea provinents de companyies nordamericanes. Les dades van passar a les agències d'intel·ligència dels Estats Units, incomplint-se així la Directiva de Protecció de Dades de la Unió Europea. Una demostració més que el marc legislatiu de port segur no s'aplica.

Article al The Guardian: Leave Facebook if you don't want to be spied on, warns EU