Primer el cap, després el whatsapp!

12 consells per adolescents i grans en l'ús de la missatgeria instantània al mòbil

18.06.2014

Montse Jaraba/TINET
La missatgeria instantània al telèfon mòbil és l'eina de comunicació personal a través de les noves tecnologies més utilitzada. El seu ús s'ha estès entre tota la població i en són especialment usuaris els adolescents que disposen de telèfon mòbil amb connexió a Internet. Hi ha diverses aplicacions de missatgeria, la més utilitzada actualment és WhatsApp, tot i que n'hi ha d'altres: line, telegram... Es tracta d'un servei de missatgeria instantània que es pot instal·lar en els smartphones (Android, iPhone, Blackberry...) que permet, a través d'una connexió a Internet (Wi-Fi o tarifa de dades del mòbil), xatejar en temps real amb els contactes que també tinguin instal·lada aquesta aplicació. La seva immediatesa i efectivitat a l'hora de posar-nos en contacte amb els altres pot fer que passem per alt alguns riscos i conseqüències no desitjades. Us proposem uns quants consells adreçats, especialment, als usuaris més joves, però també a mares, pares i adults en general. Les recomanacions fan referència tant a l'ús segur de l'aplicació i del contingut que compartim, com a la necessitat de fer un ús responsable i saludable d'aquesta eina.

  1. Sigues respectuós i tracta amb educació als teus contactes. No enviïs missatges ofensius a cap contacte. Allò que facis en un moment de ràbia, o sense pensar gaire, pot tenir conseqüències i provocar un dany moral a d’altres. Recorda que un cop envies alguna cosa, ja no hi ha marxa enrere.
  2. No enviïs a través de l'aplicació informació privada sobre tu : dades bancàries, número PIN del mòbil o les teves contrasenyes d'accés a altres serveis / aplicacions . No saps el que els teus contactes podrien fer amb aquesta informació... Si utilitzes una xarxa wifi pública, pot haver-hi problemes de seguretat. Tot allò que poses (dades, fotografies, vídeos) estan en un servidor tercer d’una empresa privada  que tu no controles.
  3. Tingues cura de  la teva imatge , no enviïs fotos ni vídeos teus en què apareguis en situacions compromeses. En el moment en què envies una foto o un vídeo a un contacte, perds el seu control per a sempre. Aquest material pot ser difós i utilitzat de manera que et causi disgust, problemes amb tercers, etc. Allò que no voldrieu per a vosaltres no ho feu als altres: tingueu cura també de la imatge d'altres persones. No es poden difondre imatges, vídeos.. d’altres persones sense el seu consentiment.
  4.  Compte amb els missatges en cadena, o rumors que circulen a través de Whatsapp! No et creguis qualsevol missatge que t'enviï un contacte ( encara que aquest sigui de confiança ). Contrasta la informació  abans de realitzar qualsevol acció. No els difonguis
  5. Elimina l'historial de  converses per evitar que, si algú accedeix al teu dispositiu mòbil, pugui llegir-les i obtenir informació sobre tu que tu no vols compartir.
  6. Desactiva la descàrrega automàtica de fotos a WhatsApp . D'aquesta manera les instantànies no es descarregaran directament al teu telèfon. Això t’evitarà problemes si perds el telèfon o l’oblides en algun lloc, perquè ningú podrà accedir a les imatges.
  7. Pots establir una contrasenya per accedir a l’aplicació de WhatsApp. Hi ha aplicacions que ho permeten i amb les quals també podràs bloquejar altres serveis ‘sensibles’ com el correu, facebook, les galeries d’imatges, etc.
  8.  Bloqueja els contactes de WhatsApp que no t'agraden. No cal que rebis missatges d’algú que no vols, encara que sigui un contacte. El millor que pots fer és bloquejar . Seguirà a la teva agenda de contactes , però ja no rebràs els seus missatges. Quan vulguis desbloquejar el contacte, podràs tornar a parlar amb ell.
  9. Pots abandonar el teu grup de WhatsApp. Si no t’interessa, si et cansa el ‘bombardeig’ de missatges... no cal que hi siguis, pots abandonar-lo. Si no vols deixar el grup, però et molesta en certs moments, pots silenciar-lo. Recorda, també, que si vas ser tu el que el va crear, pots eliminar el grup.
  10. Usa de manera racional aquest servei. És una eina de comunicació que es pot utilitzar quan cal, no ’hem de dependre ni estar constantment mirant, enviat i rebent missatges. Respecta les persones que t’acompanyen, son molt més importants que els missatges que t’arriben a través del mòbil. Estan realment amb tu, et veuen i t’escolten. Formen part de la vida real.
  11. Desconnecta’t, posa’t un horari limitat quan comprovis que t’absorbeix massa temps o que comences a deixar de fer coses que feies: sortir, jugar, llegir, fer exercici o altres formes de lleure. Recorda que cap emoticona pot representar de veritat l’estat d’ànim de les persones. Si t’importen, conversa de veritat amb elles, escolta’ls la veu, mira’ls als ulls i enyora’ls. És gratificant tenir ganes de retrobar-se amb persones que apreciem per explicar-los coses noves i posar-nos al dia. I és del tot innecessari estar tot el temps “produint” missatges, informacions, comentaris i estar sempre exposat.
  12. Demana ajuda. Si alguna situació et supera, t'incomoda o et sents amenaçat, no dubtis a demanar ajuda. Si ets menor, comunica-ho als pares o adults de confiança. Ells sabran com fer front a la situació que t'angoixa i buscaran la millor solució per garantir el  teu benestar.
     

Dues reflexions finals... fes servir abans el cap que el whatsApp

  • Està molt bé tenir en compte les opinions dels altres i compartir els neguits, però també és necessari un temps per a cadascú, amb “silenci comunicatiu”. Cal un temps per a la reflexió personal sobre allò que ha passat o ens ha passat, per a poder jutjar les situacions i decidir per nosaltres mateixos com actuar, d’acord amb la nostra pròpia manera de ser, fer i pensar.
     
  • Els conflictes i malentesos que es generen utilitzant el whatsapp mai se solucionen amb el whatsapp. Només se solucionen quan es tanca el telèfon i es parlen les coses cara a cara, observant les reaccions dels altres, interactuant directament i empatitzant.