Nous sistemes de pagament 'contactless'

28.07.2014

Montse Jaraba / TINET La tecnologia avança al servei de la comoditat de venedors, entitats bancàries i consumidors per a realitzar compres i vendes molt més ràpides sense perdre confidencialitat i seguretat. Bancs i caixes posen en circulació aquestes noves formes de pagament per a què consumim més ràpidament, més fàcilment, més... Comprar gairebé amb un sol gest és possible gràcies a una d'aquestes noves tecnologies:  NFC (Near Field Communications o comunicacions de camps pròxims). Es tracta d'una tecnologia de curt abast i alta freqüència que permet l'intercanvi de dades entre dispositius a menys de 10 centímetres. Així, un xip inserit a la nostra targeta de crèdit o al telèfon mòbil transmet certa informació a un lector o a un terminal punt de venda (TPV), per a què pugui processar la informació.

I a més de poder pagar, per a què serveix la teconologia NFC?

Les transaccions econòmiques són les operacions que més s'han desenvolupat utilitzant aquesta tecnologia, però el ventall de possibles usos és molt més gran (una altra qüestió serà l'interès per a desenvolupar-los). Aquí teniu algunes possibilitats, algunes en estat molt embrionari i altres ja a disposició dels usuaris.

  • Transferir arxius: música, vídeos, o altres documents (dades personals, historials mèdics...)
  • Controlar dispositius dins del vehicle o la casa
  • Realitzar operacions als caixers
  • Identificació per al control i entrada en esdeveniments o al lloc de treball

Com expliquem, però, els esforços semblen haver-se posat, sobretot, en afavorir els pagaments per part dels consumidors. Aquests ja poden comprar i pagar articles i serveis fent servir targetes de crèdit que incorporen aquesta tecnologia a través d'un xip, i fins i tot senzillament acostant el telèfon mòbil.

Targetes

El pagament amb targetes de crèdit o dèbit contactless s'està estenent tan bon punt les entitats financeres han començat a distribuir entre els seus clients targetes que incorporen el xip que permet fer les transaccions amb aquest sistema. El pagament és immediat i no cal teclejar el PIN de la targeta en les compres de menys de 20 euros. La majoria d'entitats han establert aquest límit de despesa, a partir de la qual, sí caldrà fer aquesta autenticació com a mesura de seguretat.

La transacció es comporta de manera idèntica a aquelles que fem amb la targeta de crèdit tradicional: la quantitat es treu del compte bancari. D'altra banda, com a mesura de seguretat addicional, i per a detectar possibles fraus quan es fan pagaments contactless, després d'unes quantes transaccions se us pot demanar que teclegeu el vostre PIN per a confirmar que sou els propietaris reals del dispositiu.

Són moltes les entitats que ja han incorporat aquesta tecnologia a les seves targetes, i que expliquen a les seves pàgines web com utilitzar-les. Aquesta imatge, que explica el procés de pagament amb targeta de crèdit contactless, correspon al portal de La Caixa

Telèfons mòbils

La tecnologia NFC també ha començat a adaptar-se als telèfons mobils i permet fer transccions de la mateixa manera que amb les targetes: simplement aproximant l'aparell al terminal tpv de l'estalbiment o servei. Per això, caldrà que tinguem un model de smartphone que incorpori aquesta tecnologia (un xip integrat a l'aparell) i que introduïm les dades de la nostra targeta. Això ho podrem fer baixant una aplicació que posarà a la nostra disposició l'entitat on tenim el compte corrent corresponent a la targeta que volem fer servir.

I... polseres!

De manera semblant a com es pot fer amb la targeta contactless i el mòbil, algunes entitats han llençat un altre sistema de pagament: la polsera contactless. (De moment, a casa nostra, CaixaBanc). La polsera porta en el seu interior un xip amb la informació encriptada de la targeta visa del client, protegida amb les mateixes garanties de seguretat que les targetes habituals. Al costat del xip, la polsera conté l'antena per a l'enviament i recepció de dades mitjançant tecnologia sense contacte, de manera que es pot connectar amb els datàfons i realitzar transaccions com si fos una targeta contactless normal. La polsera que conté tota aquesta tecnologia és de mida reduïda, dissenyada amb tancament ajustable, materials antial·lèrgics i resistent a l'aigua, de manera que queden cobertes totes les contingències (pluja, fer esport, anar sense cartera...). Tant sols cal acostar el canell al datàfon de l'estalbiment on es fa la compra, i es transfereixen les dades de la targeta. 

Potser us costa de creure... mireu, doncs, aquest vídeo:

                           


I tot això, és segur?

Les organitzacions de consumidors alerten que tot i ser un sistema de pagament còmode, pot no ser del tot segur. Creuen que les possibilitats d'ús fraudulent són grans, ja que qualsevol podria realitzar compres d'import inferior a 20 euros amb una targeta, un telèfon o qualsevol altre suport (pot ser una simple adhesiu amb el xip) robat o perdut. Es tractaria, reconeixen, d'una quantitat limitada de diners, per tant el volum estafat o sostret no seria molt gran, però apunten que quest és un punt feble on caldria introduir millores. Les entitats bancàries afirmen, però, que fer ús del sistema contactless per a fer els pagaments és tant segur com fer-ho amb les targetes de crèdit i dèbit tradicionals. Apunten que s'ha establert el mateix sistema de protecció per als possibles usuaris víctimes de robatori o frau. Com en el cas de les targetes tradicionals, es contempla el retorn de les quantitats estafades o sostretes amb les targetes contactless o telèfons mòbils.

La tecnologia ja és a punt. Que aquests sistemes siguin acceptats i es converteixin en habituals dependrà de la resposta dels clients-usuaris-consumidors .