Nou DNI electrònic: més segur i amb tecnologia NFC

El llançament del nou DNIe 3.0 es realitza a Lleida com a ciutat pilot i s'implantarà progressivament a la resta de l'estat

12.01.2015

S'ha expedit el primer exemplar del DNIe 3.0 a la nedadora olímpica Mireia BelmonteEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha presentat aquest dilluns a Lleida el nou DNI electrònic 3.0 que, a més d'incorporar un xip certificat com a dispositiu segur -de major capacitat i velocitat-, permet la transmissió de dades via NFC (Transmissió de Dades per Contacte) i radiofreqüència. També inclou noves mesures de seguretat i dota a la signatura electrònica de la mateixa validesa jurídica que la signatura manuscrita.

Redacció TINET. El llançament del nou DNIe 3.0 es realitza a Lleida com a ciutat pilot i la seva implantació s'estendrà progressivament a la resta del territori espanyol. El primer exemplar expedit ha estat per la nedadora olímpica catalana Mireia Belmonte. Durant aquest acte s'ha presentat també el nou Passaport 3.0, que ja s'està emetent a tot Espanya i que igualment està dotat d'un xip de major capacitat i velocitat; un nou paper de seguretat, components hologràfics renovats; tactocel i altres mesures de seguretat invisibles.

Entre les principals característiques del nou Document Nacional d'Identitat es troba un xip més ràpid, amb més capacitat i certificat com a dispositiu segur de creació de signatura electrònica reconeguda, dotant-lo de la mateixa validesa jurídica que la signatura manuscrita. A causa de les seves noves capacitats tècniques, el DNI 3.0 podrà ser usat com a document de viatge electrònic. Així mateix, permetrà la comunicació amb smartphones a través d'una antena de radiofreqüència i via NFC.

DNI amb tecnologia de lectura sense contacte

El nou DNI incorpora la tecnologia NFCConscients de la necessitat no només d'implementar un instrument d'elevada seguretat, sinó també de millorar i apropar als ciutadans la seva usabilitat, la Direcció General de la Policia difondrà des de la seva pàgina web i canals en xarxes socials la informació necessària per a la seva instal·lació i maneig de forma clara i senzilla. A més, s'estendrà la vigència dels dos certificats d'identificació i signatura, i es permetrà la lectura sense PIN del certificat d'identificació, el que evitarà la introducció repetida del nombre PIN en les transaccions i el bloqueig del PIN per introducció incorrecta del mateix.

Dins d'aquest primer conjunt de mesures de l'impuls del nou DNIe, la Policia Nacional reforçarà el servei de denúncies de fets delictius que presta actualment a través de la seva pàgina web (www.policia.es), de tal manera que no serà necessari que el ciutadà es desplaci físicament a la comissaria per ratificar i signar la denúncia.

Per facilitar l'ús del DNIe en smartphones i tablets, s'ha incorporat tecnologia de lectura sense contacte (NFC) en la targeta del DNI 3.0, que permetrà la lectura del mateix aproximant al terminal. Els usos més immediats de la plataforma de serveis associats al DNIe 3.0 es dirigeixen a fer diferents aplicacions per a mòbils, les conegudes apps, amb el concepte d'autoritzacions. Per exemple: autorització a terceres persones per recollir paquets que arriben per correu o per serveis de missatgeria; per a col·legis, autorització a excursions dels nens o per signar notes; recollides de medicaments a les farmàcies, quan hi ha la recepta electrònica, i el malalt no pot retirar; o la signatura segura de correus electrònics.

Passaport 3.0

El nou Passaport 3.0, que ja s'està emetent a tot Espanya, està dotat d'un xip de major capacitat i velocitat; un nou paper de seguretat, components hologràfics renovats; tactocel i altres mesures de seguretat invisibles. A més, el titular del passaport podrà deixar a la base de dades de passaports un punt de contacte, telèfon o correu electrònic, perquè en cas d'emergència fora del territori espanyol es pugui avisar algú del seu entorn.