No dubteu en català: 4 eines efectives de consulta lingüística

12.12.2014

Us presentem 4 recursos web per a no dubtar a l'hora de parlar i escriure en català: Termcat, Optimot, esAdir i el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans. Entreu, remeneu i comproveu les diferents funcionalitats de cadascun. Podreu interactuar consultant lèxic i significat, gramàtica, dubtes de traducció, pronunciació... Cap dubte sense resoldre!

Termcat

www.termcat.cat El Termcat, Centre de Terminologia, es presenta com l'eina que connecta especialistes i usuaris. L'apartat de consulta us permet accedir a àrees d'activitat concreta i conèixer el lèxic corresponent, a més podeu anar als diccionaris online, comprovar quins neolgismes tècnics i científics estan acceptats, així com la seva definició. A més de cerques i consultes, el portal presenta notícies i una agenda d'esdeveniments relacionats amb la llengua.

Optimot

www.gencat.cat/optimot és un servei que ofereix la Direcció General de Política Lingüística en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Catalans i el Centre de Terminologia TERMCAT. Consta d'un cercador d'informació lingüística. Es pot fer la cerca per diversos criteris.  A més, podeu introduir una paraula o una frase exacta, demanar la traducció i accedir a la conjugació d'un verb determinat. Permet consultar de manera integrada diferents fonts. Quan les opcions de cerca que ofereix l'Optimot no resolen el dubte lingüístic, es pot accedir a un servei d'atenció personalitzada.

EsAdir

esadir.cat És el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Tot i que està adreçat als professionals de la Corporació en particular, i als de la comunicció en general, es tracta d'una eina molt útil per a a professionals de diversos àmbits que han d'expressar-se en públic, i per a persones interessades en l'ús habitual de la llengua als mitjans de comunicació.

Trobareu també molts àudios i podreu saber com es pronuncien noms propis de l'actualitat: els caps d'estat, ministres... els noms dels països i molts més topònims Amb una amplíssima diversitat de recursos, també podreu sabreu com es diuen els gentilicis de les comarques catalanes, o la traducció al català de les pel·lícules. Són només alguns exemples. Us convidem a que remeneu, trobeu i gaudiu!

Diec2

dlc.iec.cat El Diccionari de l'Institut d'estudis Catalans, en la seva segona edició. Sortiu de dubtes ràpid. Si el mot que cerqueu no surt al DIEC, desenganyeu-vos, és que no existeix. Té una interfície austera i simple. I també força efectiva. Permet fer una cerca bàsica de la paraula, i també avançada, des d'on podreu especificar l'àrea temàtica, introduir un grup de paraules, o la llengua d'origen, per exemple.

A més, ara també la podeu dur amb vosaltres als dispositius mòbils,
gràcies a l'aplicació disponible per Android i iOS.