Més de la meitat dels usuaris guarda informació privada als seus dispositius mòbils

02.01.2015

Segons una enquesta elabnorada per Kaspersky Lab i B2B International, el 53% dels ciutadans de l'Estat emmagatzema informació privada i personal en ordinadors, tablets o smartphones i el 42% d'ells pensa que la informació que contenen té més valor que el dispositiu.  Quan es tracta d'informació personal, els usuaris tenen dues preocupacions principals: que pugui caure en mans equivocades i que aquesta es perdi de forma irremeiable.

Redacció TINET L'enquesta de Kaspersky Lab i B2B International demostra que el 12% de la informació que es perd, per la pèrdua o robatori del dispositiu o pel trencament del mateix, no pot recuperar-se. El primer pas perquè això no passi és fer còpies de seguretat. Els backups ajudaran a recuperar fins i tot si s'ha perdut el dispositiu o ha estat atacat per malware.


Els experts aconsellen fer còpies de seguretat en diversos llocs. Per desgràcia, els sistemes d'emmagatzematge físic acaben trencant tard o d'hora així que és aconsellable realitzar almenys una d'elles en un servei fiable en el núvol per poder accedir-hi quan ho necessitem. D'aquesta manera, podrem recuperar les dades allí on sigui que ens trobem. En triar un sistema en el núvol, el més assenyat és comprovar que el seu i que es tracta d'un servei de confiança. Una doble autenticació i el xifrat de dades són dos avantatges afegides.

Però fins i tot si s'esborrem les dades i no es disposa de backups, no tot està perdut. Un programari especialitzat pot ajudar a recuperar aquesta informació. També es poden fer servir algunes noves tecnologies per intentar localitzar nostre dispositiu perdut o sostret: el GPS, un senyal d'alarma o una solució de seguretat mòbil com Kaspersky Internet Security per Android.

Millor prevenir que haver de restaurar

El 35% dels enquestats reconeix que emmagatzema informació tan privada que preferiria que ningú més la veiés. Per prevenir això, els experts de Kaspersky Lab aconsellen xifrar les dades amb codificadors especialitzats o amb algunes de les aplicacions que incorporen algunes solucions de seguretat. També hi ha sistemes operatius que ofereixen aquesta possibilitat. Xifrar el tràfic Wi-Fi de la xarxa domèstica i les dades que es guarden en un dispositiu d'emmagatzematge físic són altres passos importants per mantenir fora de perill la nostra privacitat.

Malgrat això, hi ha dades que no han d'emmagatzemar i han de ser eliminats del nostre dispositiu de tal manera que ningú pugui restaurar.  D'altra banda, crear privilegis d'accés o utilitzar mesures de control parental serviran perquè ningú esborri accidentalment nostres dades. I si, malgrat tot, el nostre dispositiu cau en males mans, podrem utilitzar el control remot que ofereixen certes eines, sempre que ho hàgim activat abans, per esborrar la informació del dispositiu.

Triar una bona contrasenya, diferent per a cada dispositiu i compta, gràcies a un servei de gestió de contrasenyes, és una gran mesura de prevenció per evitar que la nostra informació pugui ser consultada per una altra persona. També és convenient protegir-se davant els trucs dels cibercriminals com el phishing o els atacs de malware. Per a això, el millor és tenir una solució de seguretat bona.