L’ús d’Internet a través del telèfon mòbil guanya terreny i la missatgeria instantània es generalitza
El 80% de la població es connecta a Internet i el 69% l’utilitza diàriament, segons el darrer Observatori d’Internet de la Diputació de Tarragona
L’ús d’Internet entre la població de les comarques de Tarragona es manté en nivells semblants als darrers anys i en l’actualitat el 80% de la població activa de la província l’utilitza (o ho ha fet com a mínim en els darrers tres mesos). El 69% s’hi connecta diàriament. Si bé la penetració d’Internet no varia gaire, sí que ho fa la manera de connectar-se i els dispositius triats a l’hora de fer-ho. En termes generals, s’observa un ús creixent del telèfon mòbil per a connectar-se a Internet i augmenta de manera notable la disponibilitat de smartphones, que han doblat la seva presència a les llars tarragonines en només dos anys. També es constata l’ús generalitzat d’aplicacions de missatgeria instantània al mòbil (Whatsapp, Line...) que ja fan servir el 89% dels usuaris d’aquests dispositius.
Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen del darrer Observatori d’Internet de la Diputació de Tarragona corresponent a aquest any 2014, fet públic aquest dimecres al matí en una roda de premsa que ha comptat amb la participació del diputat delegat de Coneixement i Qualitat de la Diputació de Tarragona, Pere Granados, i del director de l'àrea de Coneixement i Qualitat de la Diputació, Enric Brull. Durant la seva intervenció, Pere Granados ha destacat la importància de l'estudi tant pel sector públic com pel sector privat, de cara a conèixer el comportament dels ciutadans de la demarcació pel que fa a l'ús de les noves tecnologies i Internet. Al seu torn, Enric Brull ha detallat les dades de l'estudi, aportant conclusions i efectuant algunes previsions. Així mateix, Brull ha destacat la tasca de la xarxa TINET de la Diputació de Tarragona, que compta actualment amb 11.032 usuaris actius que es beneficien de connexió a Internet, compte de correu electrònic i, en cas que ho necessitin, d'un espai per publicar un lloc web. Així mateix, ha recordat que a través de la TINETaula, la Diputació fomenta l'ús d'Internet als municipis de menys de 4.000 habitants.
En dos anys s’ha doblat la presència de telèfons mòbils amb connexió
En l’actualitat, el 95% de les llars té telèfon mòbil i el 70% de les cases disposen, com a mínim, d’un mòbil amb connexió a Internet. La mitjana de mòbils per llar és de 2,5. Destaca el fet que els telèfons amb possibilitat de connexió a Internet: smartphone representen el 66% i superen àmpliament els aparells mòbils convencionals, amb un augment de 13 punts respecte l’any passat. En dos anys s’ha doblat la presència de smartphones a la llar, passant del 32% l’any 2012, a l’actual 66%. La tecnologia Android es majoritària: 67% davant el 14% d’Apple i el 4% de Windows Mobile.
El dispositiu amb connectivitat més estès entre la població és el telèfon mòbil, però l’ordinador segueix sent l’equip principal a l’hora de connectar-se. Concretament l’ordinador de sobretaula o fix és el principal equip d’accés a Internet per al 34% dels usuaris. El telèfon mòbil es queda a prop i ja és el principal dispositiu d’accés per al 30%. Finalment, un 28% d’usuaris d’Internet de la demarcació trien l’ordinador portàtil com a principal equip per a connectar-se a la Xarxa.
D’altra banda, pel que fa dispositius amb connexió a Internet, augmenta notablement l’ús de tauletes: del 12%, l’any 2013, al 28% actual. En general, el nombre d’usuaris d’Internet que fan servir més d’un dispositiu per accedir a la Xarxa puja d’un 14%. Ara, la mitjana pel que fa al nombre de dispositius amb els quals es connecten els tarragonins és de 2,3 davant l’1,9 del 2013.
Missatgeria instantània, correu i xarxes socials, els més utilitzats al mòbil
Les aplicacions i serveis relacionats amb la comunicació personal com la missatgeria instantània: Whatsapp, Line, Skype, etc. són majoritàriament utilitzades: per un 89% els usuaris. Les aplicacions per actuar a les Xarxes socials (Facebook, Twitter..) les utilitzen el 43% dels usuaris de telèfons mòbils. Entre les més utilitzades segueixen per aquest ordre les aplicacions del correu: el 24%, de jocs: 18%, de fotografia: un 9% i utilitats diverses com calendari, rellotges, alarmes... un 8%.
Perfils d’ususaris i presència a les xarxes socials
El 87% d’usuaris d’Internet de la província són intensius, és a dir, es connecten diàriament. Això representa el 69% de la població global, dos punts per damunt en relació a l’enquesta de l’any passat. Els serveis utilitzats majoritàriament són la navegació per a cercar informació, el correu electronic i les xarxes socials, per aquest ordre. El perfil amb un menor ús d’Internet correspondria a residents a la comarca de la Terra Alta i el Priorat, de municipis de menys de 2.000 habitants, dones, de més de 55 anys, sense estudis o amb estudis primaris i dedicats a tasques de la llar o jubilats.
La davallada en l’ús d'Internet s’accentua amb l’edat i és especialment marcat entre les dones. Així dels 55 a 69 anys la diferències en l’ús per sexes és de 20 punts: del 70% en el cas els homes al 50% en les dones. Això encara s’accentua més a partir dels 69 anys amb la caiguda de l’ús fins el 54% en el cas dels homes i molt més avall: fins el 16% en el cas de les dones.
El 56% de la població té com a mínim un perfil a les xarxes socials (dos punts més que l’any passat). Facebook és la xarxa social majoritària (hi tenen un perfil el 98% dels usuaris de les xarxes i el 52% de la població global).
Pel que fa a les tendències en l’ús de xarxes socials, destaca el salt d’Instagram que en un any ha passat de ser utilitzada pel 2% dels usuaris al 12% actual. Es tracta de la tercera xarxa social més utilitzada per darrera de Twitter, que no acaba de créixer, i fins i tot baixa una mica el seu ús (del 26% al 24% dels internautes).
Sobre l'estudi
L’Observatori Internet de la Diputació de Tarragona referent a l’equipament TIC a les llars i a la utilització d’Internet s’ha fet sobre una mostra de 1.008 individus residents a la província de Tarragona de 15 o més anys. Les enquestes van fer-se entre els dies 9 i 21 de maig de 2014. El treball ha estat elaborat pel Gabinet Ceres per encàrrec de la Diputació de Tarragona.