L'ONCE demana que les apps per a mòbils siguin accessibles per a tothom

21.05.2015

L'ONCE ha fet una crida als desenvolupadors d'aplicacions perquè tinguin en compte en els seus dissenys a totes les persones i incorporin a les seves pràctiques i aplicacions els conceptes d'accessibilitat universal i disseny per a tothom, de manera que puguin ser utilitzades pels qui, en ocasions, més utilitat troben en aquests serveis.

Redacció TINET / ONCE. L'oferta d'aplicacions que poden ser utilitzades per tothom impulsada per l'ONCE s'ha ampliat per als dos principals sistemes operatius de tecnologia mòbil: iOS i Android. En el cas de la discapacitat visual, per exemple, en ambdues plataformes es troben disponibles de forma gratuïta diverses apps desenvolupades, en aquest cas, pel Centre de Recerca, Desenvolupament i Aplicació Tiflotècnica (CIDAT) de l'ONCE.

FOTO: ONCE

Entre elles, l'acabat d'estrenar Gestor ONCE de Llibres Digitals (GOLD), que permet la descàrrega i reproducció de llibres digitals en format Daisy (àudio digital accessible) de la Biblioteca Digital de l'ONCE (BDO), que té registrades ja 2.500 descàrregues des que es posés en funcionament el passat mes de febrer.

Un altre exemple, que ha suposat un abans i un després en l'accés a les persones amb discapacitat visual a continguts audiovisuals, és l'aplicació AudescMobile, desenvolupada per l'ONCE a través del CIDAT, gràcies a la col·laboració i el treball conjunt dut a terme amb la Fundació Vodafone Espanya, la qual permet accedir a l'audiodescripció de pel·lícules, sèries i continguts audiovisuals, de manera còmoda i ubiqua per a l'usuari, el que ha suposat entre altres coses, que cada vegada hi hagi més pel•lícules d'estrena al cinema accessibles per tots des del mateix moment de la seva estrena a la gran pantalla.

El Comunicador Tàctil ONCE (CTO) és una altra de les app gratuïtes disponibles en iOS i Android. Es tracta d'un programa d'ajuda a la comunicació per a les persones amb sordceguesa, amb una pèrdua auditiva que no els permeti la comprensió dels missatges parlats i una discapacitat visual en diferent grau, amb els seus interlocutors, utilitzant com a canal el seu Smartphone o Tablet. Recentment el CTO ha rebut el Premi d'Investigació en Deficiències Auditives concedit per FIAPAS.

Però més enllà d'aquestes iniciatives, les persones amb discapacitat encara segueixen trobant serioses dificultats en determinats continguts de la Xarxa: barreres d'accessibilitat a algunes xarxes socials; l'emmagatzematge al Núvol; a la realització de serveis de la vida diària (contractació de viatges, pagaments en línia, compres, consulta d'activitats d'oci i cultura, etc), entre altres.