L'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tarragona presenta la mostra WikiArS

Sorgida d'un projecte de col·laboració entre els alumnes d'il·lustració del centre i l'Associació Amical Wikimedia

08.10.2014

L'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT) presenta fins al proper 14 d'octubre l'exposició "WikiArS". La mostra sorgeix d'un projecte de col·laboració entre els alumnes d'il·lustració del centre i l'Associació Amical Wikimedia (que treballa per donar a conèixer la Viquipèdia en els territoris de parla catalana), i ha donat com a resultat diverses il·lustracions científiques que es poden consultar a la Wikimedia, un dels portals del projecte de continguts Viquipèdia. La mostra WikiArS presenta el procés d'elaboració d'aquestes il·lustracions.

WikiArSEntre els plafons que conformen l'exposició n'hi ha un de dedicat a la col·laboració entre quatre estudiants de l'EADT, el Museu Nacional Arqueològic i l'Associació l'Amical Wikimedia, que va generar una sèrie d'il·lustracions científiques sobre Tarraco.

La iniciativa s'emmarcava dins el projecte WikiArS, que pretén involucrar les escoles d'art i disseny en la generació de continguts lliures de drets a la Xarxa i vinculats a la cultura del nostre territori. En el plafó dedicat a la col·laboració de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, hi podem veure les il·lustracions de Cristina Toro: la recreació de l’estàtua colossal d’August Divinitzat que es devia ubicar al seu temple a Tarraco, i la il·lustració de Meritxell Guasch: unes latrines privades, a partir de les restes arqueològiques trobades a la Vil·la Romana dels Munts d’Altafulla. Dylan Calaf va reconstruir l’aspecte d’un Caldarium (estança calefactada) també a partir de les restes trobades a la mateixa Vil·la Romana dels Munts i, per últim, Guillem Duran va recrear la imatge d’una cacera de cérvols en aquella època.

La resta de plafons de l'exposició mostren les imatges creades per estudiants de les escoles d’art i disseny catalanes que participen a la iniciativa wikiArS. A l'exposició també s'explica què és Wikimedia Commons (fons de fitxers multimèdia lliures), i en què consisteix aquesta iniciativa que involucra les escoles en els objectius de coneixement lliure. També hi ha imatges de divulgació científica en l’àmbit de les ciències de la terra, la micologia i la zoologia, i retrats de personalitats del segle XX (del món de la cultura i la política), que il·lustren les seves biografies. La major part de les imatges s’incorporen a la Viquipèdia (en diverses llengües), però també n’hi ha que s’han fet per a Viquillibres (per a infants) i per al directori d’espècies vives i extingides Wikispecies.

Les il·lustracions realitzades pels alumnes de l'EADT es poden trobar al portal commons.wikimedia.org.