Les societats en xarxa: del foc a Internet, a debat a CaixaForum Tarragona

L’arqueòleg Eudald Carbonell i la periodista Cinta S. Bellmunt en parlen dimecres 16 de novembre, a les 19 h, dins del cicle Converses sobre el passat mirant al futur. Vespres de ciència amb l’IPHES, i en el marc de la Setmana de la Ciència.

15.11.2016

L’arqueòleg Eudald Carbonell i la periodista Cinta S. Bellmunt en parlaran dimecres 16 de novembre, a les 19 h, dins del cicle Converses sobre el passat mirant al futur. Vespres de ciència amb l’IPHES, i en el marc de la Setmana de la Ciència.

Redacció TINET / IPHES En l’era de la transformació de les relacions humanes amb la implantació de les eines de comunicació 2.0, que han canviat les nostres vides, recórrer a la descoberta del foc i la seva importància en l’articulació de les primeres xarxes socials, ens permetrà aprofundir en la comunicació virtual i la seva implicació en les nostres relacions i estructures socials actuals.

Aquest és l’objectiu de la sessió Les societats en xarxa: del foc a Internet, inclosa al cicle Converses sobre el passat mirantal futur. Vespres de ciència amb l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), organitzat per l’Obra Social “la Caixa”, amb la col·laboració d’aquest centre de recerca. En aquesta ocasió, el diàleg anirà a càrrec de l’arqueòleg Eudald Carbonell i la periodista Cinta. S. Bellmunt, ambdós membres de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i l'IPHES, moderats pel periodista Josep Suñé. Serà dimecres 16 de novembre, a les 19 h, a CaixaForum Tarragona, en el marc de la Setmana de la Ciència.

 Aquesta sèrie de converses es clouran dijous 1 de desembre amb La tecnologia ens va fer humans, però ara ens està deshumanitzant? S’intentarà trobar resposta amb l’especialista en tecnologia prehistòria i arqueologia cognitiva Marina Mosquera (URV-IPHES) i Joan Manuel Ferrer, professor del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV. Els coneixements tècnics han estat clau per a la nostra evolució com a espècie.  Avui dia, però, vivim en un món cada vegada més tecnificat, en el qual es fa necessària una reflexió sobre la nostra relació tecnològica amb el medi natural i la resta d’humans.

El cicle va començar  el 26 d’octubre. Es tracta d’una proposta en la qual un tema d’actualitat i socialment rellevant dóna peu a una conversa entre dos científics, la investigació dels quals està relacionada amb la temàtica a analitzar. L’objectiu és posar damunt la taula diferents perspectives que s’enriqueixen encara més amb la participació del públic.

La primera conversa va ser el 26 d’octubre amb el títol El clima sempre ha anat canviant i ens n'hem sortit! Van intervenir-hi el palinòleg Francesc Burjachs (ICREA-IPHES-URV) i Javier Sigró, professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona  (URV) i membre del Centre en Canvi Climàtic (C3). El 9 de novembre la sessió es va dedicar al paper del reciclatge, des de les societats neandertals fins als nostres dies, amb l’arqueòloga Francesca Romagnoli (MSC-IPHES) i Antoni Moragas, investigador postdoctoral a l’Institut Català d’Investigació Química  (ICIQ). En tots els casos sempre s’ha desenvolupat un interessant debat amb el públic present a la sala.