Les dones es queden enrere en l'accés a la telefonia mòbil a les economies menys afavorides

02.03.2015

Les operadores de telefonia han constatat que la penetració de l'ús de mòbils està augmentant de manera evident entre els països amb rendes mitjanes i baixes. Alhora, però, es detecta que això no implica que aquesta tecnologia estigui arribant per igual a tot arreu, ni entre tothom. Un estudi elaborat per l'Associació GSMA* posa de manifest l'existència d'una nova escletxa tecnològica, aquest cop de gènere, en l'accés a la telefonia mòbil.

Montse Jaraba / TINET Les dones tenen un 14% menys de probabilitats de tenir un mòbil que els homes, d'acord amb el nou treball d'investigació fet públic avui pel GSMA i del qual se'n fa ressó la publicació digital gigaom.com Tot i així, cal precisar que l'escletxa de gènere no afecta homogèniament a tot el planeta. Així, al sud d'Àsia, les dones tenen fins a un 38% menys de possibilitats de fer ús d'un telèfon que els homes. Aquesta zona del món és on aquesta esquerda és més gran. El treball de camp s'ha fet en 11 països i inclou entrevistes a 11.000 dones i homes (propietaris i no propietaris de telèfons mòbils).

*GSMA és l'acrònim de l'Associació GSM. És una associació d'operadors de mòbils i companyies que donen suport a l'estandardització,
desplegament i promoció del sistema de telefonia mòbil GSM. L'Associació GSM es va constituir l'any 1995 (Font:Viquipèdia)

Tot i el ràpid creixement en la possessió de telèfons mòbis als països amb rendes baixes i mitjanes, una bona part de la població -sobretot dones- encara no hi tenen accés. Als països amb una economia menys afavorida, més de 3 bilions de persones encara no tenen telefon mòbil. D'aquests, 1,7 són dones. Gairebé dos terços de les dones que no disposen de mòbil viuen al sud i a l'Est d'Àsia i a regions de Pacífic. La dada cal contextualitzar-la tenint en compte que aquestes zones són les més habitades. Un nombre important de dones "desconnectades" (més de 300 milions) també viuren a l'Àfrica subsahariana.

Aquestes xifres posen de manifest la necessitat de seguir millorant l'áccés a telefonia mòbil per part de persones que no en disposen, sobretot dones, que estan quedant-se al darrere en la disposició i ús d'aquesta tecnologia de comunicació.

L'estudi també constata, que darrera de la mitjana d'áccés a mòbils per part de dones a les diferents zones estudiades, hi ha situacions molt diferents. Per exemple, tot i que el treball estima que a l'Àfrica subsahariana hi ha un 13% d'escletxa de gènere en la possessió de mòbils, en algunes àrees concretes com Nigèria, aquest forat arriba fins el 45% de la població de dones.

Un altre aspecte que queda al descobert és que dels 11 països  estudiats, aquells que compten amb una renda més alta tenen diferències menys importants entre homes i dones pel que fa a la tinença de mòbils. Entre aquests es troben: Xina, Turquia, Mèxic i Colòmbia. Això referma la conclusió d'altres estudis previs que apunten que els factors socioeconòmics juguen un paper destacat en l'accés als dispositius.

La importància de tenir o no accés als telèfons mòbils és clarament percebuda per les dones de les zones estudiades. Segons l'estudi, el 68% de les dones consultades afirmen que comptar amb aquests dispositius els fa sentir segures. Al costat d'aquest fet hi ha, també, la por al fet que tenir un telèfon mòbil les pot convertir en objectiu dels lladres, o bé d'assetjadors.

Encara hi ha una altra constatació per a la reflexió. Les dones, a tot el món, tenen salaris inferiors als homes i sovint no participen de la decisió ni de l'acció directa de comprar els telèfons. A l'Índia, el 72% dels homes van dir que van decidir per ells mateixos comprar els telèfons, mentre que això només va passar en el 19% de les dones consultades.

Podeu consultar l'estudi complet (en anglès)