La web 2.0 al servei de les persones que tenen cura de pacients crònics

24.09.2014

Cuidadoras crónicos dóna nom a un web que vol ser una eina a l'abast de les persones que de manera no professional s'encarreguen de tenir cura de malalats crònics. La web pemet l'accés a recursos d'informació, suport i assessorament des del propi domicili utilitzant Internet.  Aquest acompanyament pretén disminuir la sobrecàrrega en el paper del cuidador, augmentant la qualitat de vida i la seva percepció de suport social. Tot això, pot repercutir positivament sobre les cures a la persona dependent.  "Cuidadoras crónicos" s'integra en un projecte europeu que coordina la Universitat Rovira i Virgili amb el suport de la Unió Europea i la participació de diferents institucions i Universtiats.

El web conté una zona pública i una altra reservada, de subscripció gratuïta per a aquelles cuidadores que vulguin formar part del projecte i que acceptin les condicions d'ús i participació. Els seus creadors destaquen que no es pretén reemplaçar l'atenció directa dels professionals de la salut, sinó que està dissenyada com un ajut complementari per a les persones cuidadores.

L'objectiu d'aquest projecte es defineix al propi web on s'explica que s'ha creat "un espai lliure, gratuït i fiable, on vostè dediqui un temps a si mateix. Aquest temps ha de ser vist com una bona inversió, ja que implica una millor qualitat de la relació amb la persona a qui té cura".   Els seus responsables ofereixen informació fiable i avalada per professionals, que els ajudi a adoptar estratègies d'autocura i reduir l'impacte que aquesta situació pot tenir sobre la seva salut. En aquest projecte, s'utilitza el gènere gramatical femení per referir-se a les persones cuidadores familiars, independentment del seu sexe.


Contingut i funcionament del web
En l'apartat El proyecto es presenta a l'equip de professionals que han dissenyat el projecte, es pot consultar el currículum d'aquests professionals. Se li convida a registrar a la web per poder participar-hi, contactant amb cuidadores expertes, participant en el fòrum i contestant els qüestionaris abans i després de visitar la web.

A Cómo cuidar trobareu informació sobre diferents àmbits de cures, dedicats a facilitar pautes d'actuació útils davant d'alguns problemes freqüents entre les persones que reben cures.

Com cuidar-se aborda aspectes per millorar la seva salut física i emocional.

A Ayudas y recursos trobareu guies per a persones cuidadores i altres recursos actualitzats i d'utilitat per a les activitats que realitza. També us convidem a enviar informació que hagueu trobat sobre aquests temes i vulgui compartir-la.

Punto de encuentro dóna accés mitjançant subscripció gratuïta a formar part del projecte. Li donarà dret a l'ús de l'espai privat i confidencial del web, trobarà un espai per compartir amb altres cuidadores coneixements i experiències derivades de la situació que vostès estan vivint.

L'apartat Noticias oferirà informació al voltant de la dependència, cuidadores familiars, etc