La URV participa en la creació d'un paquet de mesures per combatre la discriminació a les xarxes socials

És el resultat del projecte europeu I:CUD en què han col·laborat organitzacions de cinc països diferents, entre elles, un equip d’investigadors de la URV

29.12.2014

Redacció TINET / URV. El "Pack Antidiscriminació" compila recursos per combatre actituds discriminatòries en l'ús de les xarxes socials. Es tracta d'un material que es pot trobar i descarregar a la pàgina web digitaldiscrimination.eu/pack/ i que presenta activitats, vídeos, enllaços o definicions pensades per tenir una utilitat pedagògica orientada al treball amb joves, tant en entorns educatius formals (escoles, instituts) com informals o a casa. Aquest treball deriva de la feina de recerca desenvolupada pels investigadors David Dueñas, Àngel Belzunegui i Mario Arias, del grup de recerca de la URV SBRlab (Social and Business Research Lab), que han estat els encarregats de la direcció científica del projecte europeu.

I:cudAquest paquet de mesures pretén sensibilitzar i contribuir a prevenir la discriminació, especialment en el context de les xarxes socials; educar els joves en temes de seguretat a la xarxa per fer-los conscients dels riscos i les implicacions de la seva presència virtual; obrir un diàleg entre joves i adults, i facilitar materials amb els quals desenvolupar empatia donant suport als joves en el desenvolupament de les seves respostes emocionals i cognitives per tal que es converteixin en usuaris informats, confiats i actius de la tecnologia. L’objectiu és proporcionar una guia pràctica sobre com donar a conèixer les pràctiques discriminatòries emmascarades.

El treball és el resultat del projecte I:CUD (Internet: Creatively Unveling Discrimination) en què hi han col·laborat organitzacions de cinc països. Els professors i investigadors de la URV hi han participat junt amb altres socis: l’Associació CEPS per a la creació d'estudis i projectes socials (Barcelona) –que ha dirigit el projecte- , el Think Tank Européen Pour la Solidarité (Bèlgica), el Centro Informazione e Educazione allo Sviluppo (Itàlia), el Collage Arts (Regne Unit) i la Fundatia PACT - Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare (Romania).

Durant els darrers dos anys l'equip ha desenvolupat una recerca per conèixer les formes de difusió dels continguts discriminatoris a les xarxes socials i, amb els resultats obtinguts, han realitzat activitats pilot de treball amb joves en sessions a Barcelona, Bucarest, Brussel·les, Londres i Roma, així com una conferència internacional per discutir els resultats i les estratègies de lluita contra aquests continguts. 

Usuaris “actius i responsables”

El paquet antidiscriminació té una orientació pràctica i tots els seus continguts estan disponibles per tal de poder ser descarregats i utilitzats lliurement des de la web. En la secció “material” s’hi troben idees dirigides tant a joves i pares com a persones que treballen amb joves. En l’apartat de recursos per a pares i tutors hi ha idees sobre com encoratjar el comportament actiu i reflexiu i el bon ús de la tecnologia. Els recursos per a educadors ofereixen activitats educatives que es poden utilitzar per mantenir un diàleg sobre la no discriminació en línea. Per als joves, hi ha recursos com el test de seguretat on-line i propostes sobre “Com crear bons selfies” per promoure l’autoreflexió, el desenvolupament de l’empatia i proporcionar idees sobre com convertir-se en un usuari responsable i actiu de les xarxes socials.

Entre el material també s’hi troben les fitxes de resum de la formació on se sintetitzen les sessions pilot amb joves i educadors que es van realitzar en cinc països de la UE durant 2013/2014. Les fitxes ofereixen una visió ràpida del que es va fer i donen pistes als adults sobre com gestionar la discriminació digital.

El projecte I:CUD (Internet: Creativament Revelar Discriminació) ha estat cofinançat pel programa ‘DG Justice: Fundamental Rights & Citizenship Programme’ de la Comissió Europea.