La URV desenvolupa sensors per al seguiment dels esportistes

26.02.2015

El grup de Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) està desenvolupant nous sensors que permeten fer, a temps real, el seguiment de paràmetres químics dels esportistes mentre estan practicant l’esport. De moment els han posat a prova amb membres d’Esports URV i d’aquí un temps ho faran en un centre d’alt rendiment esportiu de Qatar.

Els esportistes vinculats a Esports URV han posat a prova els sensorsRedacció TINET / URV. En aquests moments la monitorització esportiva que ofereix qualsevol dispositiu comercial està principalment centrada en dades biomètriques, obtingudes de sensors físics com serien els acceleròmetres o els GPS , en combinació amb paràmetres  fisiològics com la freqüència cardíaca. En canvi, existeix una gran limitació en controlar paràmetres com la suor o la seva composició, que fins ara només es podien analitzar als laboratoris, després de fer la recollida de  les mostres.

I és precisament això el que estan desenvolupant ara els investigadors de la URV: el control a temps real de la suor dels esportistes per conèixer la quantitat que en perden, el patró de la suor i extrapolar-ho amb el pes que es perd durant l’exercici físic. Aquests marcadors s’extreuen d’un sensor que l’esportista pot portar al cos -i que més endavant es pot incorporar a la mateixa samarreta- i que es podrà integrar amb els altres sensors que ja existeixen amb l’objectiu de poder tenir dades més completes que serveixin per fer el seguiment de l’esportista i aconsellar si necessita rehidratació, per exemple, o com ha d’actuar en determinades situacions de pèrdues ràpides de suor.

De moment els investigadors han desenvolupat un prototip que han posat a prova amb els esportistes que participen a les Lligues Universitàries que organitza Esports URV. Ara com ara, els esportistes porten al damunt un dispositiu mòbil que recull les dades que emet el sensor (que es transmeten a través de bluetooth) però, a la llarga i una vegada es desenvolupi la part electrònica del projecte, el sensor emetrà directament les dades a un dispositiu que podran tenir des dels entrenadors, als equips mèdics dels clubs esportius, per exemple. Aquests podran fer el seguiment al moment sense necessitat d’analitzar les dades en un laboratori.

A banda, des d’aquest grup també desenvolupen un algoritme que permetrà, amb un únic sensor, calcular la suor que es perd per diferents parts del cos, ja que el nivell de sudoració és diferent.

Projecte a Qatar

Properament aquest grup de recerca portarà aquest projecte a una de les institucions esportives de referència a nivell internacional com és l’ASPIRE Academy de Qatar, un Centre d’Alt Rendiment Esportiu on els investigadors de la URV desenvoluparan el projecte implementant els sensors per continuar el seu treball amb esportistes de base i d’elit.

El grup de recerca -que forma part del Departament de Química Analítica, Química Orgànica i Quimiometría junt amb L’Innovation Hub impulsat per la URV a través del Campus d’Excel·lència de la Catalunya Sud (CEICS) i la Diputació de Tarragona-,  treballa perquè  aquest projecte de futur sigui una realitat aviat. El grup també compta amb el suport de la Unió Europea a través del projecte FlexSens, la fundació Recercaixa (a través del projecte SensAge) i del programa Ramón y Cajal, finançat pel Ministeri de Ciència i d’Innovació. El projecte el desenvolupen els investigadors Francisco Andrade, que és el líder del grup de recerca, Jordi Ferré, que és el fisiòleg, Marc Parrilla, Tomàs Guinovart i Marta Novell, estudiants de doctorat del grup de recerca i Pär Blanking que és dissenyador industrial.