La recerca arqueològica explicada amb vídeos i per a tots els públics

L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) inicia la sèrie de vídeos ArqueoSnacks per aclarir dubtes sobre la recerca en arqueologia.

17.11.2015

L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) inicia la sèrie de vídeos ArqueoSnacks per aclarir dubtes sobre la recerca en arqueologia i evolució social. Els vídeos, d'una durada no superior als cinc minuts, pretenen donar una resposta entenedora a les preguntes dels estudiants i del públic que està interessat en els jaciments arqueològics on treballa aquest institut.

Redacció TINET / Comunicació IPHES. Els vídeos es poden visualitzar al Canal de YouTube d’aquest centre de recerca. "Atapuerca y el primer poblamiento prehistórico de Europa"  i “Atapuerca y el canibalismo durante la prehistoria" són els dos primers vídeos de la sèrie ArqueoSnacks que ha començat a realitzar l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social)  per donar a conèixer, mitjançant audiovisuals de curta durada (en principi inferior als 5 minuts), aspectes relacionats amb els jaciments arqueològics i la recerca que s’hi duu a terme.

Cada  vídeo s'estructura en base a un format pregunta – resposta. Es formula una pregunta i els investigadors entesos en cada matèria li donen una resposta raonada de forma sintètica. La idea d'ArqueoSnacks és de l’arqueòleg i investigador de l’IPHES Josep Maria Vergès. Amb questa iniciativa volia donar resposta a la necessitat de disposar de recursos audiovisuals dels quals es pugui fer una difusió àmplia a través de la xarxa , que permetin respondre a les preguntes que sovint plantegen els alumnes o les persones que s'interessen pels jaciments i la recerca que fan a l'Institut.

Segons Vergès, s'ha optat pel format de curta durada per tal de fer-los dinàmics i assolir una bona acollida per part dels consumidors de cultura a través de dispositius mòbils, cosa que difícilment es pot aconseguir amb llargs documentals. D'aquí el nom ArqueoSnacks. La idea -afirma l'investigador-  és que sigui  com una galeta, un dolç, qualsevol cosa que menges entre àpats (que serien els documentals) per fer passar la gana,  es fa qualsevol altra cosa, sense necessitat de seure a taula.

                                                                  Atapuerca y el primer poblamiento prehistórico de Europa

Els dos primers vídeos, disponibles al canal de l’IPHES al YouTube (IPHES Comunicació), han estat cofinançats per la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología) i el projecte Atapuerca. S’han fet dues versions: una en castellà i l'altra en anglès. L'empresa que s'ha encarregat de la realització dels vídeos ha estat Rockinshoe.

Pel que fa a la vídeo Atapuerca y el canibalismo durante la prehistoria, a direcció ha anat a càrrec de Josep Maria Vergès i hi han col·laborat diferents investigadors de l'IPHES i de la URV (Universitat Rovira i Virgili de Tarragona): Eudald Carbonell, Palmira Saladié, Patricia Martín, Andreu Ollé, Isabel Cáceres, Marina Mosquera, Rosa Huguet i Antonio Rodríguez,  així com José Maria Bermúdez de Castro del CENIEH (Centro Nacional de Investigación de la Evolución Humana).