La Prefectura de Trànsit a Tarragona implanta el nou model d’examen teòric per ordinador

A partir d'ara els els exàmens seran individualitzats per a cada aspirant

30.10.2014

Els aspirants a obtenir el permís de conduir i que han d'examinar-se de teòrica a Tarragona, ja ho fan a través d'un ordinador. La Prefectura Provincial de Trànsit de Tarragona ha implantat aquest dimecres la nova modalitat per examinar-se, consistent en 30 preguntes aleatòries per a cada aspirant i que s'han de respondre en mitja hora.

El nou model d'exàmen consisteix en que l’alumne s'asseu davant d'una pantalla d'ordinador on li apareixen les 30 preguntes de l'examen general teòric. Disposa de 30 minuts durant els quals pot anar cap endavant o cap enrere, segons li sembli, mentre un rellotge a la pantalla l’assabenta del temps emprat. Es permeten tres errors màxim a les 30 preguntes. 

Els únics canvis que ha introduït la Direcció General de Trànsit per a la realització de l'examen teòric és la creació d'una nova base de dades, que actualment compta amb més de 15.000 preguntes de totes les categories. La redacció és més senzilla i l'actualització és diària, de manera que els exàmens són individualitzats per a cada aspirant, amb preguntes sobre seguretat viària, normes i senyals, conducció eficient, comportaments sota la influència d'alcohol i/o drogues... Les preguntes s’obtenen de la base de dades creada. A més, també s'han millorat les fotografies i els gràfics que acompanyen a la pregunta per facilitar la seva comprensió.

Els resultats de la prova es podran conèixer a les poques hores de la realització de l'examen, a través de la pàgina web de la Direcció General de Trànsit. Amb l'objectiu que l'aspirant es familiaritzi amb el nou format d'examen, a la pàgina web de la DGT es poden consultar algunes de les preguntes que formen part de la base de dades (que es canvien periòdicament), amb el mateix sistema de l’examen i que permet conèixer el resultat del test realitzat de forma immediata.

La DGT considera que la formació viària és un dels pilars fonamentals en la reducció de la sinistralitat viària i té com un dels seus objectius estratègics elevar la qualitat en les proves per obtenir els permisos de conducció com a mètode perquè els nous conductors tinguin una millor formació.

Amb aquest pas, culmina el procés de la implantació de la qualitat en els exàmens per a l'obtenció del permís de conducció, que va començar al setembre de 2012, amb la impressió dels qüestionaris en la pròpia Direcció, de manera que s'evitava que els tests fossin repetitius i els aspirants poguessin aprendre'ls de memòria. La Direcció General també ha implantat l'examen de qualitat en els exàmens pràctics amb la introducció de la conducció autònoma durant els primers deu minuts de l'examen, amb l'objectiu d'observar i valorar d'una manera més complet i objectiu la conducció de l'aspirant.