La ciutadania europea reclama una millor protecció de la seva privacitat online

Una enquesta de la Comissió Europea constata la preocupació sobre la privacitat de les comunicacions i les accions invasives per conèixer les activitats online dels usuaris

09.01.2017

Una enquesta realitzada per la Comissió Europea, a través de la Direcció General per a les xarxes de Comunicacions, Contingut i Tecnologia (DG CONNECT) posa de manifest la preocupació de la ciutadania per mantenir la privacitat de les seves comunicacions online. El treball constata la demanda de més mesures que assegurin la confidencialitat de les comunicacions, i que evitin la monitorització d'empreses i institucions de les activitats dels usuaris.

Redacció TINET.  L'Eurobaròmetre de 2016 relatiu a la privacitat de la ciutadania quan es troben online és una enquesta realitzada per la Comissió Europea per conèixer les opinions de la ciutadania sobre l'actual regulació en matèria de protecció dels seus drets en aquest àmbit. L'objectiu és conèixer la visió dels mateixos usuaris de cara a possibles reformes de la regulació sobre la protecció de la privacitat online.  

L'enquesta, realitzada durant el mes de juliol de 2016 amb respostes procedents 26.526 persones dels diferents països, grups socials i demogràfics, posa en evidència la voluntat dels usuaris que hi hagi més mesures de protecció de la seva privacitat quan es comuniquen o actuen online. Segons el treball, tres quartes parts dels enquestats utilitzen telèfon mòbil diàriament, o gairebé diàriament, per trucades i missatges de text, mentre que sis de cada deu nevega online amb la mateixa freqüència. Una de les conclusions que més destaquen és que la gran majoria dels enquestats considera inacceptable que es monitoritzin les seves activitats online. Concretament, el 64% rebutja que les seves activitats siguin "vistes" a canvi d'accedir sense restriccions a determinats llocs web. També es considera inacceptable (un 74%) haver de pagar per no ser monitoritzats quan s'utilitza un lloc web, o que les companyies comparteixin informació seva sense permís (71%) fins i tot i si això ajuda a les companyies a millorar o oferir serveis que poden ser del seu interès.

De les persones consultades, nou de cada deu afirmen que és important que la informació personal (com la seves fotografies, llista de contactes, etc.) al seu ordinador, smartphone o tauleta siguin només accessibles amb el seu permís. També, que la confidencialitat dels seus correus electrònics i missatgeria instantània estigui garantida (un 92% del enquestats en tots dos casos). De fet, el 82% considera que les eines de monitorització de les seves activitats online (com ara les galetes)  només s'haurien d'utilitzar amb el seu permís.  

D'altra banda, la gran majoria creu que caldria posar a l'abast de tothom mesures per protegir més i millor la privacitat. El 93% dels enquestats afirma, en aquest sentit, que els proveïdors d'ordinadors, smartphones o tauletes haurien d'actualitzar de manera regular el seu software per a protegir la informació personal, alhora que fins el 90% creu que hauria de ser possible encriptar els missatges i les trucades, de manera que només els destinataris poguessin llegir-los.