Joguines amb connexió a Internet. Saps com protegir les dades i la seguretat dels menors?

La tauleta, les consoles... la connectivitat ha arribat als dispositius i les joguines que utilizen els menors. Dades, rastre de navegació... els vostres fills comencen a deixar la seva empremta a Internet. Sabeu com protegir-los?

16.12.2015

Arriba el Nadal i les joguines i aparells que arribaran embolicats als petits i petites de la casa seran en una gran proporció d'aquells que funcionen amb connexió a Internet i que inclouen la creació d'un compte: consoles, tauletes... Sabeu com fer-ho per a protegir la seva privacitat, les seves dades i la seva seguretat? Us proposem un seguit de consells i unes quantes reflexions que us poden ser d'ajut davant allò que de ben segur arribarà a casa per Nadal.

Montse Jaraba / Redacció TINET Les ganes d'estrenar joguines són moltes, però haureu de fer front a la seva impaciència i tenir en compte algunes coses abans que comencin a usar els dispositius.

  • Configureu vosaltres el compte dels menors. No deixeu en mans dels petits una feina que requereix prendre decisions com ara quines dades cal o no cal posar a l'hora de crear un compte. Tingueu present que no cal posar el nom real de la criatura, ni la seva fotografia, ni cap dada personal.
  • Podeu substituir el nom per un àlies, la fotografia real per un animal, dibuix o qualsevol imatge que li agradi i que no sigui la seva ni la d'alguna altra persona.
  • A l'hora de registrar-vos amb un correu, podeu tenir un d'específic per a donar-vos d'alta a serveis que no sigui el correu personal ni el vostre, ni el del menor (en el cas que en tingui). Així evitareu que arribin missatges publicitaris, spam, o virus a través del correu.

Penseu que aquestes dades van a algun servidor de la companyia i no sabeu si es comparteixen amb tercers i si es guarden amb prou seguretat. Hi ha hagut casos de robatori de dades que s'han aconseguit obtenir il·leglament d'empreses que comercialitzen dispositius per a infants. El més conegut, el que va afectar l'empresa Vtech. 

Configuració, control parental i contrasenyes

Abans de començar a utilitzar l'aparell, mireu vosaltres com funciona, comproveu quines són les opcions de configuració, descobriu com gestionar l'apartat de privacitat i de connectivitat per aportar la màxima seguretat als vostres fills i filles. Molts d'aquests aparells destinats a menors incorporen eines pròpies de control parental. Activeu-les, de manera que per a determinades accions, com ara connectar-se a internet, només ho puguin fer si introduïu una contrasenya vosaltres mateixos. Desactiveu la navegació a través del dispositiu que acostuma a venir per defecte.

Els aparells i determinades aplicacions i funcions es poden bloquejar. Mireu com pot fer-se en cada cas. Així si extravien el dispositiu no serà possible accedir al contingut ni al seu compte. Podeu fer el mateix amb determinades aplicacions i funcions dels dispositius. Alguns d'aquests, com ara consoles, permeten detectar altres usuaris que l'estan utilitzant en un espai obert i en un radi determinat i establir contacte, xatejar, jugar o compartir imatges. A través del control parental podeu deixar desactivades aquestes funcions per defecte i que us hagin de demanar consentiment  i que introduïu el pin corresponent abans de poder-lo fer servir. Vosaltres decidireu, aleshores, si els permeteu o no fer servir aquestes funcionalitats... És l'opció més recomanable quan es tracta de menors.

 

Les altres mesures de seguretat

A més de la protecció interna, a través del dispositiu: la seva configuració, el sistema de bloqueig, el control parental, etc. podeu anar més enllà i aplicar tot un seguit de mesures de protecció externa. En concret, tot allò que té a veure amb hàbits segurs i saludables pel que fa a ús de dispositius electrònics i connectats a Internet. Seria molt interessant que els propis menors prenguessin consciència dels riscos.

  1. Expliqueu-los que no han de compartir dades personals, ni comunicar-se amb desconeguts i sobretot feu-los entendre el perquè d'això i els risc que comporta fer-ho.
  2. Feu-los entendre que poden comprometre la seva seguretat i que tot allò que fan utilitzant connexió a Internet deixa rastre a la Xarxa. Això construeix la seva identitat digital: tal i com els altres els veuen i els veuran quan facin cerques a Internet.
  3. Podeu establir un horari per a fer servir els dispositius. Acordeu-lo i respecteu-lo perquè tingui eficàcia.
  4. És bo que les activitats relacionades amb jocs electrònics o dispositius que poden connecta-se a Internet es facin en llocs comuns -no tancats com la seva habitació- que us permetin saber què fan, quins programes, aplicacions, jocs... utilitzen.
  5. Feu-los veure que hi ha moltes alternatives positives, divertides i interessants de lleure més enllà dels dispositius: l'esport, els jocs de taula en família, anar al cinema, la lectura... Això sí, estaria molt bé predicar amb l'exemple. Els grans podeu abandonar els mòbils i els ordinadors i estar amb els menors compartint aquestes activitats alternatives. Compartir temps amb ells i elles és la millor inversió per a què decideixin tancar els dispositius i passar-s'ho bé d'una altra manera.