Investigadors d'un centre tecnològic d'Amposta, premiats a Moscou per una tecnologia millorada d'impressió 3 D

27.09.2016

Investigadors del laboratori de recerca en materials que el centre tecnològic Eurecat té a Amposta han guanyat el premi “Best International Solution” a la millor tecnologia de fabricació additiva amb una innovació que permet fabricar per impressió 3D peces reforçades amb fibres de carboni, a la Conferència Mundial de l’Associació Internacional de Parcs Científics i Àrees d’Innovació (IASP), celebrada aquesta setmana a Moscou.

El reconeixement a la tecnologia dEurecat, que és membre de Tecnio, suposa l’oportunitat de desenvolupar projectes pilot a la infraestructura pública de Moscou i obre també opcions d’obrir mercat a Rússia, mitjançant acords amb empreses i parcs tecnològics del país.

La nova tecnologia permet obtenir estructures fins tres cops més lleugeres que el titani amb uns costos molt més baixos. Un dels seus avantatges és que permet processar una gran varietat de materials, incloent plàstics, ceràmics i metalls. Per exemple, permet fabricar una peça d’aliatge de titani reforçada amb fibres de carboni. A més, la tecnologia es pot adaptar a múltiples tecnologies d’impressió 3D i permet la fabricació d’estructures altament optimitzades, amb materials d’altes prestacions, de forma que es possible desenvolupar estructures molt més lleugeres i resistents. Una altraprestació és que permet situar les fibres en totes les direccions amb gran llibertat de disseny.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de TECNIO), aplega l’experiència de més de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 45 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors.

Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org