Internet fa global i visible la realitat homosexual i transsexual

28.06.2016

Amb el correu electrònic i les pàgines web, primer, i amb les xarxes socials, després, Internet ha esdevingut un espai per difondre la realitat homosexual arreu, ajudant a combatre falsos mites i contribuint en l'assoliment d'una societat més igualitària en drets. A més, ha permès trencar tabús i ha donat l'oportunitat a milions de persones a descobrir-se a sí mateixos a partir de l'experiència d'altres persones i de la diversa informació publicada i accessible lliurement.

Redacció TINET. El dia 28 de juny se celebra el Dia Internacional de l'Alliberament Homosexual per tal d'instar per la tolerància i la igualtat de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals. En aquest sentit i aprofitant també la celebració dels 20 anys de TINET, volem posar en relleu el paper que ha tingut i encara té Internet en la normalització del fet homosexual i transsexual, així com en l'intersexual o el transgènere (menys coneguts).

A diferència de la televisió i de la ràdio, Internet ha permès posar en contacte a persones des de per a organitzar-se per reivindicar els seus drets, per a conèixer nova gent, o per a ajudar a altres persones en la seva autoconeixença o davant de situacions discriminatòries o de violència vers elles per la seva condició sexual.

Dues dècades enrere la situació de l'homosexualitat a casa nostra no té res a veure a l'actual, en els darrers anys s'han aprovat lleis tant importants com la de reforma del matrimoni (2005) o la llei catalana contra l'homofòbia (2014) que han estat impulsades per un canvi en la societat.

Així en donen fe des d'H2O, el col·lectiu LGTB del Camp de Tarragona, el qual va obrir el seu primer web a través de TINET l'any 1999. Aquell primer web (substituit pel web actual, www.h2o.cat) es va convertir en un petit punt de referència a la xarxa on fer arribar consultes o sol·licituds d'ajuda, també a través del correu electrònic. En l'actualitat s'hi pot descarregar fins i tot una revista en versió digital.

Internet, però, també ha servit perquè moltes persones es puguessin comprendre a si mateixes a través de les experiències compartides per altres persones a través de webs, fòrums, xats i, últimament, en xarxes socials com Youtube. Un darrer exemple a casa nostra ha estat la de l'actor català Jordi Martí, conegut per la telenovel·la La Riera de TV3, que va sortir de l'armari públicament a través d'una publicació al seu perfil de Facebook (publicada com a carta al director a El Periódico).