I la pitjor contrasenya és... 123456

26.01.2015

L'empesa de software i seguretat Splash Data ha tret a la llum la seva llista anual de les pitjors contrasenyes, per insegures, que els usuaris d'internet fan servir. Un cop més, les sèries numèriques més simples, com ara: 123456 encapçalen en rànquing. I, efectivament, en segon lloc hi ha la paraula "pasword". Us fem cinc cèntims d'aquesta peculiar llista i us proposem uns quants consells per a millorar la seguretat de les vostres contrasenyes.

Montse Jaraba / TINET La proliferació de serveis online que requereixen fer un registre ens obliguen a establir contrasenyes, però som conscients de la importància d'aquesta decisió? A la vista del llistat que ha fet públic l'empresa dedicada a seguretat i software "Splash Data" la resposta és que clarament no som plenament conscients. I és que entre les 25 contrasenyes més habituals dels usuaris d'Internet dels Estats Units i de l'Europa occidental  hi ha fins a 9 que són sèries simples de números.

Les conseqüències d'una contrasenya feble són que s'accedeixi a les nostres xarxes, serveis, i informació personal i que es robi la nostra identitat.  El quart informe de Splash Data ha analitzat més de tres milions de contrasenyes durant l'any 2014. L'estudi posa de manifest que els usuaris encara no estan prou conscienciats dels riscos. I és que "123456" continua sent la contrasenya més utilitzada, com ja havia passat en els dos anteriors informes. Després d'aquesta, en segon lloc, (per increïble que sembli) hi ha la paraula "pasword". Paraules que tenen a veure amb esports i altres sèries senzilles de números o de lletres es troben en les successives posicions. Així, en els 10 primers llocs de la llista de contrasenyes més habituals hi ha paraules com "qwerty", "dragon" o "football".

Entre les contrasenyes que irrompen a la llista ( i també prou insegures) hi ha "696969" i "batman". També hi continuen d'altres com "superman". La conclusió d'això que hem explicat no és altra que molts usuaris continuen posant-se en risc a causa de l'ús de contrasenyes febles, i senzilles d'endevinar.  Les constrasenyes basades en patrons senzills del teclat de l'ordinador continuen sent populars, malgrat la seva feblesa. Si bé és cert que cada vegada més serveis demanen contrasenyes més fortes: més llargues i amb combinació de números i lletres, el fet és que això es tradueix, tot sovint, en seqüències més llargues, però igualment simples. "abc123" "111111" i "123123" es troben en aquesta llista de les més habituals i alhora pitjors contrasenyes.

5 consells per a crear una contrasenya forta i segura

Us proposem un seguit de recomanacions per aconseguir una constrasenya forta i segura

1. Utilitza contrasenyes de -com a mínim-  8 caràcters (en alguns webs és obligatori) on es barregin lletres i números: contrasenya alfanumèrica.

2. No utilitzis la mateixa combinació de nom d'usuari i contrasenya per als diferents registres i serveis.

3. Canvia periòdicament les contrasenyes. Pots utilitzar petits programes que et recorden quines són les teves contrasenyes i que tenen un sistema d'accés segur. També hi ha serveis per a generar contrasenyes fortes de manera aleatòria.

4. Evita posar el teu nom i dates conegudes (encara que siguin personals) a la contrasenya.

5. La contrasenya és personal i intransferible. No la facilitis a ningú, i no l'apuntis en algun lloc que podria ser accessible per a d'altres.