I aleshores... va aparèixer Quitter!

La xarxa social de microblogging alternativa, descentralitzada i de codi lliure

21.01.2015

Sabeu què és Quitter? Els darrers dies milers d'usuaris de Twitter s'han llençat a provar aquesta nova eina de microblogging que es presenta com una alternativa de codi lliure, descentralitzada i al marge d'interessos econòmics. Us convidem a conèixer una nova manera d'intercanviar missatges, informació i relacions a la Xarxa amb una filosofia diferent.

Montse Jaraba / TINET Som una federació de microbloggers que es preocupen per l'ètica i la solidaritat i volen deixar els serveis centraltzats capitalistes. Aquest és el primer missatge que trobareu si accediu a Quitter, ja abans de registrar-vos i començar-lo a fer servir. Caldria precisar, però, que per accedir als missatges públics no caldrà que us registreu. Aquesta és només la primera diferència - i no la més important - d'un bon grapat de coses que, malgrat la semblança estètica, fan de Quitter una eina diferent i alternativa a Twitter. En aquest article ens proposem explicar-vos-ho.

El codi de Quitter és lliure. Això vol dir que qualsevol el pot utilitzar i també millorar i instal·lar en un altre servidor per a crear una plataforma nova. Això ha permès comptar amb molts més serveis que reforcen el funcionament àgil i eficaç i exemplifiquen el concepte de descentralització. Podeu trobar Quitter.es, Quitter.no, Quitter.se, Quitter.is... i registrar-vos-hi amb idèntic resultat. El creixement de Quitter els darrers dies, especialment d'usuaris procedents de l'Estat espanyol, ha estat exponencial. La causa cal trobar-la en la decisió d'alguns coneguts tuiters de marxar cap a la nova plataforma davant la censura i les amenaces de la companyia de tancar els comptes.

D'on ve i què és la GNU social?

Quitter és una plataforma de software lliure que permet l'accés gratuït, lliure i universal a les eines que s'utilitzen a la xarxa. Els promotors del software lliure van impulsar el projecte GNU basat en la lliure execució, còpia, modificació i distribució de les eines. Amb aquest esperit s'han creat diverses xarxes socials en els darrers temps. Aquí mateix us hem parlat de Diàspora, sobre la qual trobareu informació en aquest article. Quitter és la darrera i -de moment- més reeixida. Es tracta d'una xarxa social lliure i descentralitzada creada gràcies a la feina de desenvolupadors voluntaris. Per ser precisos, Quitter és tan sols un dels servidors d'una àmplia xarxa que permet als usuaris d'arreu del món fer ús de GNU social. En aquest enllaç trobareu una explicació ben acurada i entenedora del GNU social. I aquí un llistat d'eines i enllaços.

I com funciona?

  1. El registre és gratuït. Només caldrà un nom d'usuari, un correu i una contrasenya. En ser un projecte col·laboratiu, voluntari i col·lectiu, les vostres dades NO estan centralitzades en un lloc propietat d'una empresa, que podria utilitzar-les amb finalitats econòmiques.
  2. Per saber què passa a Quitter no és necessari estar registrat. Abans de fer-ho, si hi accediu, trobareu una "línia temporal pública" on podreu llegir els missatges dels usuaris.
  3. Els missatges poden tenir una extensió més llarga (molt més que els 140 caràcters de Twitter) Dels 250 als 1000 segons els servidors al qual us regsitreu.
  4. Podeu adjuntar fotografies, enllaços, incorporar hashtags, citar usuaris... de la mateixa manera que faríeu a Twitter. No hi ha però, un llistat de trending topics, però podeu fer cerques i trobar els missatges que han utilitzat algu hashtag concret.
  5. Abans de seguir, a Quitter es fan quits, en comptes de tuits. Podreu requittar, contestar, marcar favorits, de la mateixa manera que es fa a Twitter. També es poden enviar missatges directes, crear grups als quals podeu pertànyer seguint unes normes de "convivència" i llistes. Aquestes funcions són una mica més complicades, però l'eina està en constant millora i creixement.

No hem trobat un domini operatiu Quitter.cat, però el domini ja està registrat. Podria ser qüestió de temps que fos operatiu. Caldrà estar-hi al cas. Sí que podreu trobar la versió en català en certs dominis com Quitter.is (com podeu comprovar en la imatge que apareix més amunt).

D'explicacions detallades se'n poden fer moltes però res resulta tan útil com experimentar per un o una mateixa. Us convidem a fer-ho, a entrar i a remenar a Quitter i a que us informeu de primera mà.