Fes m'agrada a Facebook i et diré qui ets

16.01.2015

Investigadors de de la Universitat de Cambridge i Stanford han trobat que, d'acord amb un nombre suficient de 'M'agrades' a Facebook, els ordinadors poden jutjar els trets de personalitat dels usuaris millor que els seus amics, familiars i fins i tot la seva parella. Amb l'ús d'un nou algoritme, han calculat el nombre mitjà de 'Magrades' que cal per a treure conclusions sobre la personalitat dels individus.

Redacció TINET. L'estudi ha estat publicat al diari PNAS i compara l'habilitat dels ordinadors i les persones per a fer judicis acurats sobre les nostres personalitats. Les valoracions de la gent es basaven en la seva relació personal amb l'individu, mentre que els ordinadors utilitzaven per a establir judicis un indicador digital: els "M'agrada" de Facebook.

Els resultats mostren que analitzant els "M'agrada de Facebook" el programa era capaç de predir la personalidad de l'usuari més acurdament que la majoria dels seus amics i família. Amb un nombre suficient de "M'agrades" per analitzar, només la parella rivalitzava amb l'ordinador per l'exactitud dels trets psicològics generals.

Segons aquest estudi, un ordinador podria predir de manera més exacta la personalitat d'un individu que un company de feina, només analitzant 10 m'agrades a Facebook. També seria més exacta que un amic o company de pis amb 70 m'agrdes i que un membre de la família (pare o germà) amb 150. En el cas de la parella, caldrien 300 m'agrades per aconseguir tenir un retrat més fiable de la personalitat. En aquest estudi els investigadors ha utilitzat una mostra de 86.220 voluntaris de Facebook, que van completar un questionari sobre 100 aspectes de personalitat i - alhora- van falicitar-los accés als seus "M'agrada".

Els investigadors descriuen la troballa com una demostració clara de la capacitat dels ordinadors per a descobrir trets psicològics dels individus més enllà de l'anàl·lisi de dades. Consideren que es tracta d'una fita important en el camí cap a més interaccions entre el comportament social i els ordinadors.

Per una altra banda, recorden que aqusets resultats haurien de fer créixer la preocupació i l'interès sobre la privacitat associaciada al desenvolupament tecnològic. L'equip de recerca proposa polítiques que atorguin als usuaris un control complet del seu rastre digital.