Fem un Verkami? Crowdfunding d'èxit fet aquí

25.11.2014

Què és el crowdfunding? En català el veureu traduït com micromecenatge, tot i que el terme anglès és molt habitual a la Xarxa.  Es tracta d'una acció de cooperació col·lectiva a través d'Internet, que té per objecte aconseguir finançament per a dur a terme projectes de ciare divers: culturals i artístics, campanyes solidàries, finançament d'equipaments, posada en marxa de nous negocis, etc.

Montse Jaraba / TINET Aquest sistema de finançament està basat en les donacions de particulars, grups o empreses que accedeixen a col·laborar amb recursos econòmics al projecte objecte de crowdfunding. Tot i que es tracta d'una donació, aquesta pot estar incentivada per alguna contraprestació, la majoria de cops simbòlica (objectes, regals, suscripcions...) De vegades, però, també es pot accedir a futurs beneficis dels projectes que es financien a través de la participació, per exemple, en l'empresa que es vol impulsar a través de micromecenatge.

Verkami, pioner del crowdfunding català

Verkami va néixer l'any 2010 a Mataró de la iniciativa privada d’un pare i dos fills: en Joan, l’Adrià i en Jonàs Sala, un biòleg, un historiador de l’art i un físic. Asseguren al seu lloc web que els uneix "la passió per la creativitat, l’art i la investigació, i poder ajudar a fer realitat petites manifestacions d’allò que més estimem, és el que ens (com)mou".

Verkami és un neologisme en Esperanto que significa "amant de la creació". La seva filosofia fa que els seus projectes tinguin especialment a veure amb el món de la creació, la innovació i la cultura. Ells mateixos es defineixen com "alternativa als models tradicionals de finançament per a artistes, creadors, dissenyadors, col·lectius... Un model basat en la complicitat amb el públic, una nova experiència de consum cultural i una component militant i de mecenatge". Després de quatre anys, poden presentar-se al públic com una eina d'èxit (una taxa d’èxit superior al 70%,  única entre les grans plataformes de crowdfunding).

Com funciona?

Els interessats a finançar un projecte propi han de plantejar-lo a través del lloc web als creadors de Verkami, que demanaran tota mena de detalls, el revisaran i hauran de donar-hi el vist-i-plau, abans de llançar-lo a la Xarxa a través de la seva pàgina. Cada projecte té un objectiu de finançament, decidit pel creador, i 40 dies per a aconseguir-lo. Acabat al termini establert hi ha dos escenaris possibles:

  1. Que no s’hagi arribat al 100% de l’ objectiu de finançament. En aquest cas no hi ha cap mena de transacció de diners i els compromisos d’aportació dels mecenes queden anul·lats.
  2. Que s’hagi arribat o superat el 100% de l’objectiu de finançament. En aquest cas es realitzen els càrrecs dels compromisos d'aportació a les targetes o compte PayPal dels mecenes i el creador rep els diners recaptats.

Abans de posar en marxa la campanya de micromecenatge, els impulsors del projecte han d'establir un objectiu de finançament, determinar el nombre d’aportacions i l’import de cadascuna, i seleccionar les recompenses que oferiran a canvi. Només si s'assoleixen objectius la plataforma Verkami obté guanys. Verkami cobra pels seus serveis un 5% + IVA del que recapti el projecte, només en el cas que s'aconsegueixi el finançament. Si no s’aconsegueix, no es rep el finançament i no es fa cap tipus de càrrec.

Aquí teniu un exemple al qual podeu accedir clicant la imatge. Es tracta d'un dels més de 190 projectes que trobareu actualment al lloc web.

A la pàgina principal de Verkami podreu accedir a un cercador de projectes, cercar per categories, iniciar un projecte i conèixer molt més d'aquesta exitosa plataforma.

Podeu conèixer directament tots els detalls de funcionament a l'apartat de Preguntes Freqüents del lloc, que us resoldrà qualsevol dubte.
Verkami és la plataforma de crowdfunding més coneguda i reeixida a Catalunya. N'hi ha moltes, però, i amb orientacions, finalitats i públics diversos. Us deixem alguns enllaços:
goteo.org
lanzanos.org
kickstarter.org

En aquesta pàgina trobareu una àmplia tria de plataformes amb una descripció i enllaços als seus llocs web
www.infocrowdsourcing.com