Europa comença el compte enrere definitiu per l'eliminació del roaming el 2017

L'eliminació completa de sobrecost per usar el mòbil a l'estranger serà efectiva el 2017 però, a partir de l'abril vinent, ja notarem una rebaixa del 75% a la factura.

28.10.2015

El Parlament Europeu ha donat llum verda definitiva a l'eliminació del sobrecost que apliquen les operadores per fer trucades, enviar missatges, o navegar per internet a través del mòbil en un Estat membre diferent del seu propi, el roaming. La desaparició es farà efectiva el 15 de juny de 2017. Mentres no arriba aquest dia, la Unió Europea ha decidit aplicar una més que notable rebaixa a la factura. Així, a partir del  30 d'abril vinent, pagarem un 75% menys per aquest concepte.

Redacció TINET. Els governs dels 28 membres de la Unió ja van acordar el passat 30 de juny l'eliminació el roaming el 2017, que posteriorment ha ratificat el Consell de la Unió i, ara, el Parlament. Fins la derogació definitiva de les tarifes -que havien estat considerades abusives- de moment ja s'ha aprovat una rebaixa que s'aplicarà a partir de 30 d'abril de 2016.

Aquesta reducció, prèvia a l'eliminació definitiva del roaming, contempla que el preu per minut que apliquin les operadores no haurà de superar els 5 cèntims d'euro per trucada, els 2 cèntims per SMS i els 5 cèntims per megabyte (IVA no inclòs). Això significa una rebaixa de preus del 75% respecte els actuals costos en concepte de roaming.

Pel que fa a la regulació concreta sobre l'eliminació del roaming, s'estableix que el bloqueig i reducció de contingut només es podrà fer -per part de les operadores- en circumstàncies concretes com evitar ciberatacs o la sobrecàrrega del tràfic. 

Això que els redactors del text consideren un triomf en favor de la "neutralitat de la xarxa" ha estat criticat, però, per alguns grups de l'oposició de la cambra europea que consideren que es deixa marge a les empreses per actuar de manera no controlada i d'acord amb els seus propis interessos.  Allò que tampoc no ha agradat les associacions de consumidors és, a més, el fet que la nova regulació contempla excepcions a l'eliminació del roaming amb l'objectiu de "protegir" la indústria.

Entre aquestes excepcions hi ha la "itinerància permanent", és a dir, els usuaris molt freqüents dels serveis de les operadores més enllà de les fronteres d'aquestes.  La nova regulació qualifica aquesta protecció de  política "d'ús raonable" i dona cobertura a l'aplicació d'una taxa reduïda en determinats casos. Per entendre's, no hi haurà taxa per utilitzar internet al mòbil durant les vacances a l'estranger, però no queda clar a partir de quin ús menys excepcional sí s'aplicarà un sobrecost.

Foto: AP/European Union/EP