Estudiants de l'EADT participen a WikiArS elaborant il·lustracions sobre Tàrraco

La iniciativa és fruit de la col·laboració de l'Escola amb el Museu Nacional Arqueològic i Amical Wikimedia

27.06.2014

Quatre estudiants de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT) han elaborat il·lustracions científiques que permeten visualitzar detalls precisos de la Tarraco Romana, en un projecte de col·laboració amb el Museu Arqueològic i l’Amical Wikimedia. La iniciativa s'emmarca dins el projecte WikiArs de Wikimedia per involucrar les escoles d'art i disseny en la generació de continguts lliures de drets a la Xarxa i vinculats a la cultura del nostre territori.

Tots són estudiants de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Il·lustració de l’EADT. Cristina Toro ha il·lustrat la recreació de l’estàtua colossal d’August Divinitzat que es devia ubicar al seu temple a Tàrraco.  Meritxell Guasch ha il·lustrat unes latrines privades, a partir de les restes arqueològiques trobades a la Vil·la Romana dels Munts d’Altafulla. Dylan Calaf ha reconstruït l’aspecte d’un Caldarium (estància calefactada) també a partir de les restes trobades a la mateixa Vil·la Romana dels Munts. Per últim Guillem Duran ha recreat la imatge d’una cacera de cérvols en aquella època. 

Il·lustració hipotètica de l’estàtua d’August, de Cristina ToroTotes les il·lustracions han estat realitzades sota la supervisió científica de diversos arqueòlegs especialistes, per tal d’ajustar al màxim els dibuixos a les dades conegudes a través de les excavacions, així com també a les hipòtesis elaborades pels especialistes.

El projecte neix de la col·laboració de l’Escola d’Art i Disseny de Diputació a Tarragona, amb el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT.) i l’associació Amical Wikimedia. La iniciativa ha rebut el nom de WikiArts que s’integra dins del moviment ciutadà vinculat a Viquipèdia que vol generar continguts lliures de drets per a la xarxa, en especial vinculats a la cultura del nostre territori.

L’objectiu d’aquest projecte ha estat que els estudiants de l’EADT realitzin, a través d’un conveni de pràctiques, imatges il·lustratives de temes històrics que puguin ser utilitzades, amb una llicència lliure, a Viquipèdia i altres publicacions.

En el projecte realitzat a Tarragona han participat els quatre alumnes de l’EADT, els seus professors –encarregats de les tutories de pràctiques–, membres de l’Amical Wikimedia –que fan de pont entre la comunitat viquipedista i el desenvolupament del projecte– i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que ha assumit l’assessorament científic i la proposta de definició dels encàrrecs.

Aquests encàrrecs han partit del treball i l’experiència del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona en el camp de la iconografia didàctica del patrimoni arqueològic, un treball que té com a objectiu fer comprensibles i entenedors els conjunts arqueològics que gestiona.

Com a exemple de la complexitat de la realització d’aquests dibuixos didàctics i històrics, l’estudiant Cristina Toro ha il·lustrat l’aspecte que es creu que tenia l’estàtua colossal d’August Divinitzat en el principal temple de la ciutat. El dibuix ha partit  d’una única dada ben documentada que és el fragment del quart dit del peu esquerre d’una estàtua colossal –possiblement d’August–  localitzat a les excavacions arqueològiques de la Catedral de Tarragona (2000–2003), que forma part de les col·leccions del MNAT. A partir d’aquest detall hi hagut un extens treball de documentació sobre altres estàtues de similars característiques per determinar les posicions dels braços i cames i tot altre tipus de detalls a representar que havien de partir del màxim de veracitat científica posssible. Tot un repte per als il·lustradors i per als arqueòlegs implicats en el projecte.

 

Cacera de cèrvols a Centcelles, de Guillem Duran