Escolta, mira i troba. Investigadors catalans creen un algortime per geolocalitzar vídeos
Científics del campus La Salle de la Universitat Ramon Llull (Barcelona) han desenvolupat un sistema per aconseguir situar al mapa els vídeos que no indiquen on s'han enregistrat. El mètode es basa en el registre de les seves imatges o frames i tot l'àudio. El mètode de geolocalització aporta una exactitud quatre vegades superior a l'aconseguida fins ara, i permet situar alguns vídeos amb un error màxim d'un radi d'un quilòmetre.
Redacció TINET / Agencia Sinc Els autors de la investigació, recentment publicada a la revista "Information Sciences" utilitzen alguns vectors físics i matemàtics heretats del camp de reconeixement de fonts acústiques, perquè ja han demostrat bons resultats. Totes les dades obtingudes es fusionen i s'agrupen en clústers per a, mitjançant algoritmes informàtics desenvolupats pels investigadors, poder-los comparar amb els d'un gran conjunt de vídeos captats i geolocalitzats prèviament per tot el món.
Els autors de l'estudi: Xavier Sevillano, Xavier Valero, Francesc Alías han utilitzat com a referència gairebé 10.000 seqüències de la base de dades audiovisual Mediaeval Placing task, una iniciativa de benchmarking o avaluació d'algoritmes per a continguts multimèdia. S'hi busquen els vídeos que són més semblants audiovisualment al qual es vol trobar, per així detectar les seves coordenades geogràfiques més probables.
Més precisió que cap altre sistema
Tot i comptar amb una base de dades limitada en grandària i cobertura geogràfica, el sistema és capaç de geolocalitzar vídeos amb més precisió que els seus competidors. En concret, és capaç de situar un 3% dels vídeos dins d'un radi de deu quilòmetres respecte a la seva situació geogràfica real, i en un 1% dels casos amb una precisió d'un quilòmetre. Els percentatges encara són modestos, encara que aporten una exactitud quatre vegades superior a l'aconseguida fins ara.
The audiovisual geotagging system architecture (Xavier Sevillano et al./Information Sciences)
Els investigadors reconeixen que el seu mètode requereix d'una base audiovisual molt més àmplia per aplicar-lo als milions de vídeos que circulen per internet, però destaquen la seva utilitat per localitzar aquells que no compten amb metadades textuals i les possibilitats potencials que ofereix.
Facilita la navegació geogràfica en repositoris de vídeos com YouTube
Aquest mètode podria ajudar els equips de rescat a deduir on va desaparèixer una persona o un grup en un lloc remot, detectant les localitzacions que mostrin els vídeos que poguessin haver pujat a una xarxa social abans de perdre contacte, afirmen els seus autors.
En el futur, les forces de seguretat també podrien usar-lo, fins i tot per reconèixer els escenaris de les execucions d'ostatges i operacions de grups terroristes. Una altra aplicació molt més immediata és facilitar la navegació geogràfica en repositoris de vídeos, com YouTube.
FONT: Agència Sinc www.agenciasinc.es
Referència bibliogràfica:
Xavier Sevillano, Xavier Valero, Francesc Alías. "Look, listen and find: A purely audiovisual approach to línia vídeos geotagging". Information Sciences 295: 558-572, 2015.