Ens enviarem petons, aromes, gustos i sensacions pel mòbil?

Pot semblar ciència-ficció, però la tecnologia està en marxa per a traspassar "la barrera de vidre" en un futur no gaire llunyà

09.02.2015

Tocar la pantalla de l'ordinador i del mòbil i interactuar amb ell és habitual, però i si anéssim més enllà i aconseguíssim fer alguna cosa més, com rebre i notar aromes, sensacions... petons? La tecnologia podria fer-ho possible en un futur no gaire llunyà. Hi treballen a la City University de Londres amb un dispositiu que permetrà, fins i tot, notar gustos que arriben a través dels nostre smartphones.

Montse Jaraba / Redacció TINET Investigadors del Regne Unit treballen des de fa temps per a fer realitat aquesta, aparentment, impossible missió de fer que els aparells transmetin sensacions. Concretament, a la City University de Londres, el professor Adrian David Cheok fa temps que experimenta amb un dispositiu que es pot acoblar a l'ordinador o al mòbil amb aquest objectiu: allò que ell mateix anomena traspasar "la barrera de vidre", anar més enllà de la pantalla i crear una experiència que no és ja 3D, sinó 4D.

La publicació The Speaker es refereix al funcionament d'aquesta tecnologia que permet a aparells inanimats com els telèfons mòbils enviar sensacions de sentits com el gust o l'olfacte.  Segons el responsable d'aquest grup de recerca, el professor Adrian David Cheok, "primer hauràs d'obrir la boca i dir aaaa! La superfície de la llengua humana té molècules que, a través de ionització química, envien al cervell senyals elèctrics d'una amplitud específica, segons el tipus de gust: amarg, dolç, salat o àcid". Els científics han trobat la manera d'enviar aquests senyals i transformar-los en gustos. En aquest vídeo de la publicació Voice of America, el mateix professor explica com funciona aquesta tecnologia:

El professor Cheok dóna detalls del funcionament: "poses dos electrodes de plata a la boca i la llengua entre ells, aleshores s'estimula elèctricament la llengua i tens una percepció virtual de sabor al cervell". Fins el moment, els científics han reproduït els gustos de salat, dolçor, acidesa i amargor. Sembla que caldrà força més recerca i temps per aconseguir reproduir gustos més elaborats i precisos.

D'altra banda, en l'actualitat, només prement un botó ja es poden enviar una àmplia gama d'essències per a ser olorades. El dispositiu i app "Scentee" és un complement que es pot acoblar al mòbil i que inclou un cartutx amb 100 diferents olors, des de fruites fresques a espígol o gesamí, passant per cafè acabat de fer, que poden ser ruixades des de l'altra banda de la conversa.

Però la cosa no acaba aquí, les sensacions poden referir-se també al tacte i aconseguir provocar així una altra mena d'emocions. Un anell connectat sense cables amb el mòbil pot permetre al teu interlocutor enviar una càlida encaixada, ja sigui per a conseguir la teva atenció o transmetre una sensció de proximitat, malgrat la distància. D'això es tracta, en definitiva: d'aconseguir superar les actuals limitacions de la comunicació a distància incorporant les sensacions -i les emocions que aqustes generen- tot fent ús de la tecnologia.

Podeu escoltar un petit reportatge de 2 minuts emès aquest 9 de febrer i que es troba a la pàgina de la BBC Radio sobre aquesta recerca. Podreu sentir les explicacions pràctiques del professor Adrian David Cheok i el seu equip en aquesta pàgina. Fins i tot assistireu al primer petó virtual a Internet:

BBC 5live. Reportatge

FONTS:
Voanews.com. Text: George Putic
The speaker. Text: Mark A.G. Cox
BBC Radio 5live
http://adriancheok.info/