Els alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona il·lustren la Viquipèdia
La iniciativa didàctica està impulsada per la pròpia Escola d'Art i Disseny, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i l'Associació Amical Wikimedia
Els alumnes del cicle formatiu d'il·lustració de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT) han creat un seguit d’imatges per a il·lustrar articles de la Viquipèdia, l’enciclopèdia de contingut lliure escrita col·laborativament per Internet. Aquesta experiència formativa forma part del projecte wikiArs a Tarragona, una iniciativa didàctica impulsada per la pròpia Escola d'Art i Disseny, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i l'Associació Amical Wikimedia.
El projecte té com a finalitat que els estudiants de l’EADT realitzin, a través d’un conveni de pràctiques, imatges il·lustratives de temes històrics d’època romana, per tal que aquestes puguin ser utilitzades, amb una llicència lliure, a Viquipèdia i altres publicacions.
Aquesta col·laboració ja es va iniciar l’any 2013, i durant aquests dos anys ha comptat amb la participació de deu estudiants d’il·lustració de l’EADT, els quals han comptat, en tot moment, amb la col·laboració i l'assessorament d'Amical Wikimedia i del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Aquest últim, que ha estat l’encarregat de definir els projectes i d’elaborar els encàrrecs dels dissenys i il·lustracions, ha aportat la seva experiència en el camp de la iconografia didàctica del patrimoni arqueològic.
Durant el curs 2013-2014 els treballs del projecte wikiArs a Tarragona es van centrar en la realització de dibuixos interpretatius de l’edifici dels banys de la Vil·la romana dels Munts (Altafulla); en il·lustracions fetes a partir del mosaic de la cúpula de la Vil·la romana de Centcelles (Constantí), o en la recreació de l’estàtua colossal de l’emperador August, que presidiria el temple de culte imperial de Tarraco.
L’avaluació dels treballs realitzats durant el primer any i la bona acollida per part de tots els participants va comportar la proposta de nous projectes per al curs 2014-2015. Aquests s’han centrat en la continuació dels dibuixos reconstructius de l’edifici dels banys de la Vil·la Romana dels Munts –l’atri i la piscina frigidaria/nympheum–, i en la representació de dones de Tarraco a partir de documentació epigràfica (inscripcions sobre pedra o altres suports perdurables). Els nous projectes s’han presentat aquest dimecres a la seu de l’EADT.
Imatge: Recreació de l’atri a partir de les restes conservades de l’edifici dels banys de la vil•la romana dels Munts (Altafulla, Tarragonès). Segles II – III dC. Dibuix realitzat per Sílvia Iglésias, Mariona Roig i Alvaro Altarejos
Totes les imatges que han sorgit d’aquest projecte divulgatiu han estat carregades al repositori d’arxius gràfics i audiovisuals a Wikimedia Commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Contributions_from_Escola_d%27Art_i_Disseny_de_Tarragona. Algunes d’aquestes il·lustracions ja han estat utilitzades a la Viquipèdia, en diverses llengües, per acompanyar diferents articles, i estan a disposició de qui en vulgui fer ús, sempre que se citi l’autoria i es respectin els termes de la llicència. Així mateix, les il·lustracions s’han utilitzat per a activitats educatives i de difusió del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.
El projecte wikiArs és una iniciativa del moviment Wikimedia, que té com a objectiu posar el coneixement humà a l’abast de tothom. WikiArs involucra les escoles d’art i disseny de Catalunya en projectes Wikimedia proposant que els estudiants aprenguin i posin en pràctica les seves habilitats a través de l’aportació d’imatges o continguts a Viquipèdia i altres projectes de cultura lliure. Aquesta iniciativa es va posar en marxa durant el curs 2011-12 amb estudiants de la Llotja de Barcelona, que van fer les seves pràctiques professionals a Amical Wikimedia. Des de llavors, altres escoles d’art i disseny s’han sumat a la proposta.
El projecte wikiArs a Tarragona ha rebut aquest estiu el Premi Carles Miralles i Solà en la XXIII edició dels Premis Auriga, concedits per la revista que porta aquest nom. La revista Auriga és l’unica publicació en català dedicada a la divulgació del món antic a Catalunya. Els premis que atorga aquesta publicació van adreçats a tots els territoris de llengua catalana i, en concret, el premi Carles Miralles i Solà s’adreça als treballs, projectes o iniciatives docents.
Il·lustració de la capçalera: Recreació d'una cacera de cérvols en època tardoromana. Autor: Guillem Duran, alumne de 2n curs d'Il·lustració de l'Escola d'Art i Disseny Tarragona