El fenomen de les destinacions turístiques compartides, a debat

03.12.2014

El fòrum ‘L’encaix del P2P a les destinacions’, que se celebrarà el proper 10 de desembre a Vila-seca, obre la porta al sector a reflexionar sobre el turisme i l’economia col·laborativa. L'acte està organitzat pel PCT de Turisme i Oci de Catalunya i el Patronat de Turisme de la Diputació, i forma part del projecte Laboratori d’Innovació i Intel•ligència Turística.

Redacció TINET / Diputació de Tarragona. El debat obert al sector pel boom de l'oferta 'socialitzada' de turisme i hospitalitat, afavorit per les tendències col·laboratives, les experiències locals i Internet, fa necessària una reflexió col·lectiva per analitzar l’abast del seu impacte a les destinacions i a l’activitat turística en general.

Amb aquest objectiu s'ha organitzat el fòrum 'L'encaix del P2P a les destinacions', per part del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, amb la col·laboració de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili i que se celebrarà el 10 de desembre de 9.30 a 14h a l'Aula Magna d'aquesta facultat a Vila-seca.

Amb la participació d'agents de la gestió pública i del sector empresarial, i amb els assistents que hi participin, es reflexionarà sobre el fenomen col·laboratiu i les seves implicacions al sistema turístic mitjançant dues taules. 

A la primera taula de reflexió, 'Experiències en turisme col·laboratiu i el seu impacte', es donarà a conèixer l’experiència de plataformes de turisme col·laboratiu dels àmbits de l'allotjament, les activitats i la gastronomia, juntament amb la visió de l'impacte que generen per part del sector hoteler, per analitzar com és aquesta oferta i la seva demanda. Formaran part d'aquesta taula, Ángel Mesado, responsable de Polítiques Públiques d'Airbnb, Galder Kabiketa, CEO i fundador de Takeachef, Isabel López Briones, CMO de Sherpandipity i Eduard Torres, vocal del Gremi d'Hotels de Barcelona. La taula estarà moderada per Antonio P. Russo de la Universitat Rovira i Virgili.

Amb la participació de gestors turístics, el segon espai de reflexió posarà damunt la taula la dimensió de gestió pública reflexionant sobre el paper de les administracions turístiques en l’ordenació i gestió del turisme col·laboratiu. Sota el títol 'Visions i estratègies generades pel fenomen P2P: el repte de les destinacions', alguns del eixos del debat seran la necessitat de regulació, la promoció d'aquesta oferta per a la competitivitat de la destinació o les noves oportunitats estratègiques que es poden generar.

Participen en aquesta taula Mónica Figuerola, directora general de la Dirección General de Turismo de La Rioja, Joan Domènec Abad, subdirector general d'Ordenació Turística de la Generalitat de Catalunya, Joantxo Llantada, expert en gestió turística i màrqueting digital de l'Instituto Valenciano de Tecnologías Turísticas i membre del Digital Tourism Thinktank de Yahoo, i Alfonso Meaurio, expert en gestió turística de l’Escola Universitària de Turisme Felipe Moreno, adscrita a la Universitat de les Illes Balears.  Moderarà la taula Marta Farrero, directora tècnica del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

El fòrum s'obrirà amb la ponència inaugural 'L'explosió del turisme col·laboratiu i els reptes per al model turístic' a càrrec d'Antonio P. Russo, investigador de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV. 

La benvinguda serà a càrrec de Marta Nel·lo Andreu, degana de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, i Octavi Bono, gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, i Salvador Anton Clavé, director científic del PCT de Turisme i Oci de Catalunya, clourà l'acte a les 13.30h amb les conclusions i oportunitats de futur. 

La voluntat dels organitzadors és que es tracti d'un fòrum amb la participació dels assistents per donar veu als agents del sector turístic i reflexionar sobre els impactes i les oportunitats del fenomen col·laboratiu. 

El fòrum 'L'encaix del P2P a les destinacions’ és una acció del projecte LAB-IIT, Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del PCT de Turisme i Oci, desenvolupat amb el suport i finançament de la Diputació de Tarragona i el seu Patronat de Turisme.

L'aforament és limitat i, per tant, les persones interessades cal que confirmin la seva assistència a través del web del PCT o a través del telèfon 977 394 871.