El català guanya presència a la Xarxa però no és majoritari en alguns sectors

Prop del 64% de llocs web d'empreses, institucions i entitats de l'àmbit lingüístic es troben en català

04.08.2015

Aproximadament dos terços dels llocs web d'empreses, entitats i institucions de l'àmbit lingüístic català es troben en aquesta llengua segons el darrer baròmetre de l'ús del català a Internet de WICCAC corresponent al mes de juliol. La dada confirma la tendència a l'alça en l'ús de la llengua pròpia però alhora posa de manifest que hi ha una tercera part d'agents econòmics i socials que no fan servir el català als seus llocs web.

Montse Jaraba / Redacció TINET WICCAC  és una agrupació de webmàsters independent amb propòsits culturals o cívics i que treballen en català. Des de l'any 2002 realitzen estudis detallats sobre l'ús de la llengua a la Xarxa per part dels diferents sectors econòmics, social i cultural a través dels seus llocs web.

Segons les darreres dades corresponents al baròmetre del  mes de juliol d'enguany, el percentatge global d’ús del català és del 63,93% de mijtana.  Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50%  i 3 inferior al 30%.

Al capdamunt de sectors que utilitzen el català als seus llocs web hi ha les universitats i les companyies de teatre i dansa. El 100% de les pàgines analitzades utilitzaven la llengua pròpia. A l'altre extrem, amb un ús molt escàs del català, hi ha empreses de sectors econòmics com electrodomèstics i fotografia; neteja, perfumeria, cosmètica i drogueria; i automòbil i motocicletes. En el sector de l'automoció, concretament, només un 6% de les pàgines analitzades utilitzaven el català.

Bona salut entre els mitjans de comunicació digitals

El darrer Informe sobre la situació del català publicat el juliol passat per l'Observatori de la Llengua catalana  posa de manifest les bones dades del català a Internet i, especialment, entre els mitjans de comunicació digitals. També destaca que el català ocupa el dissetè lloc segons el nombre d’articles publicats a la Viquipèdia.

Aquest informe està elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), amb Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua i posa de manifest que Internet ha  estat  l'àmbit  comunicatiu en què  la  llengua catalana  ha mostrat  més  bona  salut el darrer any,  juntament  amb  la  ràdio  generalista.

D'acord amb aques estudi, el  nombre  de  dominis  .cat,  corresponents  a  webs  molt  majoritàriament en  català,  ha augmentat fins als 86.865 el març de 2015, un 22,2% més que l'any anterior. La xifra de tuitaires en català ascendia per les mateixes dates a 203.218, un 35% més que  el  2014. L'informe també destaca especialment que "en el  context actual  d'expansió  global  de  la Viquipèdia, el català és el 17è idioma més representat en nombre d'articles a aquesta  enciclopèdia  col·laborativa,  amb  455.458  articles  a  principis  de  març  de 2015". Això representa un 7,5%  més que el 2014. La posició en el rànquing és  la mateixa que l'any anterior.   

Pel que fa als mitjans periodístics online ubicats a Catalunya, l'any  2014 es constata novament un ús exclusiu (o gairebé) del català a la gran majoria d'ells. Segons l'informe, "el ciberespai periodístic del Principat es fa molt majoritàriament en la llengua  pròpia. Per exemple, la gran majoria dels 122 mitjans digitals associats a l'ACPG  es  publiquen  en  català"  Les  dades  d'audiència de l'OJD Interactiva  mostren  que  els 20 mitjans  digitals  en  català  amb  més  audiència  van  incrementar el nombre d'usuaris únics en conjunt en un 43,7 % entre desembre de  2013 i desembre 2014 (de 6,6 a 9,6 milions).