El 84% del consum de contingut digital de l'Estat és pirata

11.03.2015

Les descàrregues il·legals a Internet segueixen augmentant a l'Estat espanyol i el 84 per cent de tots els continguts consumits és pirata. Així es desprèn d'un estudi elaborat a instàncies d'una associació que defensa els drets dels propietaris intel·lectuals i que posa de manifest que aquest fenomen segueix creixent. El valor d'allò piratejat en línia va superar en 2013 els 16.136.000 de euros, un 6,5% més que l'any anterior.

Redacció TINET / Agències. Segons els resultats de l'Observatori de Pirateria i Hàbits de Consum de Continguts Digitals de 2013, el nombre de consumidors que accedeix il·legalment a continguts digitals va superar el 51 per cent. El treball posa de manifest que el 43% dels ciutadans de l'Estat pirateja pel·lícules, el 27% descàrrega il·legalment continguts musicals, el 21% llibres i el 9% videojocs.

L'nforme l'ha realitzat  la consultora Gfk a instàncies de la Coalició de Creadors.  Aquesta associació representa a Espanya al sector de l'entreteniment, actuant com a grup de pressió de la indústria de la propietat intel·lectual. L'entitat es va crear a l'abril de 2008 per promoure l'enduriment de la llei de propietat intel·lectual i altres mesures en contra de l'intercanvi de fitxers en xarxes P2P, descàrregues directes i serveis de streaming (Font: Viquipèdia)

Segons l'estudi que han encarregat, a causa de la pirateria no s'haurien pogut crear més de 26.000 llocs de treball directes i les arques públiques ha deixat de percebre uns ingressos de 526.200.000 d'euros, un 6,4% més que el 2012. Només en el camp de la música s'observa un lleu descens en el nombre de les descàrregues (amb 1.974.000), mentre que, per contra, el dels llibres ha triplicat el valor del piratejat el 2013, arribant als 302 milions .

L'informe també posa de manifest que 7 de cada 10 internautes veuen perfectament normal no pagar per una cosa que poden obtenir gratis. Pel que fa als motius pràctics d'aquestes descàrregues, gairebé el 60% ho fa per la rapidesa i la facilitat d'accés i més d'un 20% assegura creure que quan pirateja no està perjudicant cap indústria. No obstant això, 6 de cada 10 enquestats acceptarien que els continguts continguessin publicitat si amb això poguessin accedir gratuïtament.

Google és el cercador utilitzat en el 97,5% dels casos pels internautes per buscar el contingut il·legal per dirigir-se després al lloc web on el descarreguen, llegeixen, veuen o escolten.

Llei de Propietat Intel·lectual

La Coalició de Creadors ha fet una crida als diferents grups parlamentaris i al Govern perquè en el tràmit de la reforma de la llei de propietat intel·lectual s'introdueixin mesures "eficaces" en la lluita contra la pirateria. Des de la seva posada en marxa al març de 2012,  les indústries representades en la Coalició de Creadors han presentat 145 sol·licituds d'actuació  contra pàgines que consideraven que allotjaven continguts subjectes a drets de propietat intel·lectual sense permís dels seus autors. D'aquestes, 64 sol·licituds estan encara pendents i les que s'han tramitat han suposat a les indústries la retirada de 50 àlbums, 67 pel·lícules, 14 llibres, 21 videojocs i 4 capítols de sèries de televisió, unes xifres molt baixes -afirma l'associació- "en un univers de 3.192 milions d'descàrregues il·legals ".

En aquest últim informe de l'Observatori s'han realitzat enquestes als internautes sobre el seu coneixement de les mesures que serien més eficaços en la lluita contra la pirateria: gairebé el 70% considera que bloquejar l'accés al lloc web en el qual s'allotgen els continguts il·legals és la forma més eficaç. Les raons principals expressades pels internautes per piratejar posen en evidència "l'absència d'un missatge clar per part dels poders públics" i la necessitat de programes pedagògics sobre l'assumpte.