El 112 incorpora una aplicació per a geolocalitzar els avisos d'emergències

17.07.2015

El Departament d'Interior, a traves del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència al Telèfon 112 CAT112, ha incorporat l’aplicació que permet l’enviament automàtic de les coordenades de localització de les persones que truquen al telèfon 112 per alertar sobre una emergència que pateixin o de la qual en siguin testimoni.  L'app, anomenada My112, es podrà utilitzar a tot el territori sempre que hi hagi cobertura.

Redacció TINET. Aquesta aplicació s'afegeix a d'altres ja existents al mercat com ara Alpify amb la voluntat de facilitar als serveis d'emergències la posició geogràfica i les circumstàncies de les persones que es troben en situació d'emergència per a poder actuar de manera immediata. My112 no compta, però, amb alguna funcionalitat que sí que preveu Alpify com ara  ara enviar automàticament un sms per a comunicar les coordenades en el cas que no hi hagi cobertura 3G. Amb l'aplicació incorpordada pel CAT112 és necessari transmetre aquestes coordenades verbalment a través d'una trucada telefònica.

El funcionament de l’aplicació My112

L’APP ha estat desenvolupada per Telefonica i ja havia estat adoptada per diferents serveis d'emergències de l'Estat espanyol. És gratuïta i està disponible en els Markets pels sistemes Android i iOS. El CAT112 ha realitzat la renovació dels ordinadors dels centres de recepció d’atenció i trucades de Barcelona (Zona Franca) i Reus (edifici CAT112) i dels sistemes informàtics per tal que la informació de la localització aparegui automàticament en les pantalles dels operadors i pugui ser transferida automàticament als cossos d’emergències vinculats a l’emergència.

La localització s’extrau de les coordenades facilitades pel millor sistema de localització que disposi el mòbil (GPS, aGPS, wifi, ...)  amb una precisió molt gran, de pocs metres d’error i és especialment indicada per a casos en què la persona que pateix l’emergència o que n’és testimoni, no sap on es troba exactament (zones rurals, en trajectes per carreteres, etcètera). En qualsevol cas, disposar de manera automàtica de la localització exacta, incrementa la fiabilitat de la informació i minimitza el temps de gestió de la emergència.
 
Un cop descarregada l’APP,  es podrà trucar al CAT112 a través d’una icona que apareix en la pantalla i s’enviarà de forma automàtica la localització si hi ha cobertura de dades (4G, 3G o GPRS)  mentre es realitza la trucada. En el cas que no hi hagi cobertura de dades  i només hi hagi cobertura per veu, el ciutadà pot trucar el CAT112 a través de l’app i facilitar per veu les coordenades que li apareixen en pantalla. En el cas de terminals amb sistema operatiu Android, l’aplicació s’executa automàticament en trucar al 112 amb el teclat. El sistema operatiu IOS ara per ara no permet aquesta funcionalitat i cal entrar a l’APP per fer la trucada.
 
L’aplicació My112 està disponible en català, castellà i anglès i permet l‘enviament de fotografies que ajudin als equips d’emergències si bé aquesta possibilitat queda restringida als casos que els operadors del CAT112 ho demanin.  A més,  My112 permet l’enviament de missatges al ciutadà per part de les autoritats.

També s'hi ha incorporat unao opció més accessible per a facilitar la lectura i la comunicació de l'indret on es troba la persona que fa l'avís. L'usuari indica la seva posició mitjançant el carrer o indret en què es troba amb el seu nom i número de via corresponent, en lloc de mitjançant un mapa cartogràfic. A més, lletres i números són més grans. Aquesta característica d'accessibilitat està disponible, de moment, només per a sistema Android.
 
Aquesta APP se suma a les ja adoptades pel CAT112 per facilitar l’accés al telèfon d’emergències de col·lectius vulnerables com sords o laringectomitzats, que segueixen estant operatives. També segueix operativa l’APP per a turistes i per a residents temporals estrangers a Catalunya (estudiants i investigadors). Totes aquestes versions de l’APP CAT112 Accessible ja permetien l’enviament de la geolocalització de la persona que alertava els serveis d’emergències.